2017-ben kezdte meg az Európai Bizottság azt a vizsgálatát, ami a Valve mellett öt játékkiadót is érintett, az egységes digitális piac korlátozása ügyében. Most született ítélet, ami az említett cégeknek összesen egy 7,8 millió eurós bírságot jelent.

Többéves vizsgálat ért most a végére, amelyet az Európai Bizottság a Valve és öt videojáték-kiadóval szemben folytatott. A vád szerint a geo-blocking (területi alapú tartalomkorlátozás) eszközével élve több mint száz játék esetén akadályozták az Európai Gazdasági Térségben, hogy azokat bizonyos országokon kívül aktiválni lehessen, ezzel pedig megsértették az EU egységes digitális piacra vonatkozó előírásait.

A geo-blockolt játékok olyan országokat érintettek, mint Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia. A vizsgálat szerint a 2010 és 2015 között ezekben az országokban vásárolt termékkulcsokat nem lehetett aktiválni a régión kívül, ezt a gyakorlatot büntették meg most.

A Valve-ot 1,6 millió euróra bírságolták, amelyet a többi játékkiadó büntetésével ellentétben nem is enyhítettek, mert a cég nem volt hajlandó együttműködni a Bizottsággal. A megbüntetett kiadók egyébként a Focus Home (2,9 millió euró), a ZeniMax (1,6 millió euró), a Koch Media (1 millió euró), a Capcom (396 ezer euró) és a Bandai Namco (340 ezer euró).

Forrás: Gamekapocs.hu