Amikor elkezdünk torrenteket letölteni, akkor nem feltétlenül jut eszünkbe az, hogy a letöltések rendezése hasznos lehet a későbbieket figyelembe véve, ugyanis az idő előrehaladtával, ha nem rendszerezünk, akkor nagyon sok mappánk lesz, almappákkal, kis különálló fájlokkal stb., ami egy idő után átláthatatlanná teszi az egészet struktúrát és azon kapjuk magunkat, hogy folyton keresgélni kell, amit meg akarunk találni.
Ebben a cikkemben szeretném bemutatni, hogy hogyan tudod automatikusan rendszerezni a torrent letöltéseket a µTorrent segítségével, így ha mondjuk filmeket tölteszk le, akkor akár műfaj szerint is szét tudod válogatni automatikusan a letöltött tartalmakat.

A µTorrent-ben megtalálható címkézési rendszer, valamint a letöltési mappák beállíthatóságának segítségével automatizálni lehet a rendszerezési folyamatot. Ennek lépései a következők:

1. A befejezett és folyamatban lévő letöltések elkülönítése egymástól
Ebben a lépésben megadunk egy mappát, ahova az uTorrent elkezdi letölteni a fájlokat, majd ha elkészült, akkor a kész letöltést áthelyezi egy általunk megadott másik mappába. (Beállítások – További beállítások – Mappák) Az új letöltések helye az a mappa, amibe az összes folyamatban lévő letöltés kerül, a letöltött fájlok mozgatása ide mappa pedig, ahova a 100% elérése után a program automatikusan áthelyezi a kész fájlokat.

uTorrent letöltési mappa beállítás

2. Itt jön egy trükkös rész! A régebbi utorrent verziókban volt egy olyan opció, hogy a torrent címkéjének hozzáadása (Append the torrent’s label). Ez az opció az újabb verziókban már nincs benne. VISZONT itt jön a trükk, ez a lehetőség megtalálható a WEBUI-ban!
Értelemszerűen, ha régi verziót használsz és ez az opció benne van a kliensben, akkor neked csak engedélyezned kell azt, majd a letöltésnél mindig kiválasztani a kívánt címkét.

Tehát, ha azt szeretnéd, hogy a kész letöltések ne egy közös mappába kerüljenek, hanem típusonként legyenek automatikusan szelektálva (film, zene, játék stb.), akkor

1. beállítod a kész letöltések helyét a programban
2. a beállításokban a távoli elérésnél létrehozol egy hozzáférést itt:

utorrent távoli elérés

3. ha az állapotnál kiírja, hogy kapcsolódva, akkor a remote.utorrent.com címen belépve a WEBUI-ba, a beállításokban (jobb fent kis fogaskerék) a Directories menüpontban pipáld be az Append the torrent’s label opciót.

utorrent webui

Ezt követően, ha elindítasz egy letöltést és megadod neki mondjuk a filmek címkét, akkor a letöltés végeztével a kliens automatikusan áthelyezi a kész letöltést a megadott letöltési mappa alatt létrehozott filmek könyvtárba. (A példám esetében G:\Torrent\torrentek\filmek)

4. Ha nem használod a távoli elérést, akkor kapcsold ki a biztonság kedvéért!

 

Genesis