NEM MEGY A FELTÖLTÉS, MIÉRT NEM TUDOK SEEDELNI?

 

Sokan tapasztalják, hogy amikor elindítanak egy letöltést a torrent kliensükben, akkor a letöltés közben megy a feltöltés, azonban amint letöltődik az adott torrent a feltöltés megáll. Ezt követően jön az aggódás, hogy nem sikerül visszatölteni a letöltött torrentet.

Én is belefutottam ebbe a problémába, ahogy sokan mások. Próbáltam mindenféle beállítást, több klienst, de semmi nem eredményezett érdemi javulást. Hogy nem indul be a feltöltés annak több oka lehet.

Mi lehet az oka?

Korábban volt az a vélekedés, hogy az internet szolgáltatók szűrik vagy blokkolják a p2p forgalmat, hogy ne legyen nagyon terhelt a hálózat. Emellett közrejátszik az, hogy az évek során a szolgáltatók fejlesztették hálózatukat, így egyre gyorsabb internet érhető el sok ember számára. Magyarországon kimondottan jó az internet sebessége a nyugati országokhoz képest is akár vezetékes, akár vezeték nélküli internetről beszélünk. Egyre többen kezdtek el torrentezni, ami azt eredményezte, hogy a korábbi időszakokhoz képest megugrott a torrent oldalakon regisztráltak száma, emiatt egy-egy népszerű torrentnél nagyon sok lett a seeder. A sok seeder pedig egymás elől veszi el a feltöltés lehetőségét, hiszen ha a letöltőket a többi feltöltő kiszolgálja, akkor rád már nincsen szükség a bolyban.

Mi a helyzet a torrent oldalakkal?

Szerencsére van(nak) olyan torrent oldal(ak) ahol már nem a feltöltött adatmennyiség számít, hanem a seedben töltött idő, azaz egy meghatározott ideig kell seedelni a letöltött torrentet. Ezáltal azoknál az embereknél sincs probléma, akik esetleg nem tudnak feltölteni, mert nem megy náluk éjjel-nappal a feltöltés vagy éppen lassabb internettel rendelkeznek. Természetesen, ha szem előtt tartod a P2P megosztás lényegét, akkor ez nem azt jelenti, hogy amint teljesítetted az előírt időt rögtön leállítod a feltöltést vagy törlöd a feladatot a kliensből, hiszen így pont a technológia lényege vész el.

A probléma

Mivel nálam is probléma van/volt a feltöltéssel, ezért több módszert kipróbáltam. Az alábbiakban szeretnék néhány beállítást javasolni, melyek nálam beváltak és olykor egész jó feltöltési sebességet tud elérni a futtatott kliens. Jelenleg én az uTorrent 3.5.5 build 45341 verziót futtatom, de az általam alkalmazott beállítások más verziónál is alkalmazhatók.

 

Nyisd meg az uTorrent beállításait a Beállítások – További beállítások menüpontban (CTRL+P billentyűkombináció)

Kapcsolat menüpont

kapcsolatmenu

Ha a routeredben és/vagy tűzfalban engedélyezve van az UPnP funkció használata, akkor a fenti beállítások esetén nincs szükség a kliensben beállított port aktiválására, mert az UPnP segítségével a router automatikusan láthatóvá teszi a portot a bejövő kapcsolatok számára, ebben az esetben engedélyezhető a “Tetszőleges port minden indításnál” lehetőség is. Azonban, ha nem szeretnéd használni az UPnP funkciót, akkor a beállított portot kézzel kell átengedni a routerben (port forward), ilyenkor semmiképpen se engedélyezd a tetszőleges port használatát, mert minden alkalommal új portot kellene aktívvá tenned a routeren és/vagy a tűzfalon.

 

Bittorrent menüpont

bittorrentmenu

 

Átmeneti tár menüpont

atmenetitarmenu

Az átmeneti tár esetén megjegyezném, hogy nem befolyásolja a feltöltés, a rendszer és a merevlemez, ssd terhelését viszont befolyásolja. Én a fenti képen látható beállításokat használom HDD-re történő letöltésnél.

 

“Haladó” menüpont

itt több opción is változtattam a gyári értékekhez képest, az egyes opciók leírására vonatkozóan létezik egy súgófájl. Ha érdekel, hogy mire jók az egyes opciók, akkor a súgófájlt letöltheted IDE KATTINTVA

Nem mindegyik kapcsoló befolyásolja a le- vagy feltöltést, azonban én ezeket az értékeket használom.

Az alábbi haladó opciókat változtattam meg a megadott értékekre, ezeket a haladó menüpont jobb felső sarkában lévő szűrővel tudod könnyen megtalálni:

 • “bt.prio_first_last_piece true
 • “bt.scrape_stopped” true
 • “bt.transp_disposition” 255
 • “gui.show_notorrents_node” false
 • “gui.show_plus_upsell” false
 • “isp.primary_dns” alapértelmezett gombot nyomd meg
 • “isp.secundary_dns” alapértelmezett gombot nyomd meg
 • “net.max_halfopen” 100
 • “peer.resolve_country” true
 • “queue.prio_no_seeds” false
 • “queue.use_seed_peer_ratio” false
 • “offers.” mindegyik értéke false > ezt leszűrve és mindegyiket FALSE értékre állítva a reklámokat lehet kikapcsolni a kliensben.

haladomenu

Fontos, hogy ha eddig is a fenti opciók, értékek voltak beállítva a megadott menüpontokban, akkor állítsd vissza őket alapértelmezettre alkalmazd azokat. Ezt követően állítsd be a fenti értékeket és alkalmazd azokat.

 

“Főképernyő”

Ha a fenti beállításokat elvégezted, akkor a következő lépés, hogy a főképernyőn, ahol a programban látod a torrent feladatokat, az összes torrentet kényszerített indításra állítod. Javaslom, hogy csak a már befejezett torrenteket futtasd kényszerítetten, mert ellenkező esetben minden letöltésed egyszerre fog futni, ami azt fogja eredményezni, hogy lassabban töltődnek le a torrentek. A kényszerített indításhoz jelöld ki a feladatokat, majd jobb-klikk az egérrel és válaszd a Kényszerített indítás lehetőséget a környezeti menüből.

Emellett még az egyes feladatokra jutó sávszélességet is tudod állítani a jobb-klikkes menü > Sávszélesség elosztása menüben. Én minden torrentre a Magas értéket választottam ki.

 

Eredmény

A fenti beállításokat alkalmazva sikerült feltöltésre bírnom a klienst hosszú idő után. Elképzelhető, hogy neked nem fognak javulást eredményezni ezek az értékek, ebben az esetben érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e valami olyan rendszerbeállítás vagy védelmi szoftver, ami esetleg akadályozhatja a P2P alkalmazásod megfelelő működését.