A seed szerver manapság igen felkapott dolog a torrentezok között, viszont vannak hátrányaik és elonyeik is, mint minden más dolognak is.
Kezdeném inkább az elonyökkel, talán abból több van.

 

Eddigi ismereteim alapján, a seed szerverek hasznosak tudnak lenni, abban az esetben, hogyha nagyon gyenge feltöltése van a torrentezni vágyónak. És, mint tudjuk, egy torrent oldalon nehéz bent maradni, hogyha rossz az aránya a felhasználónak. A seed servert biztosító szolgáltató, bizonyos összegért cserében, egy bizonyos ideig szolgáltatja ezt a lehetoséget. Biztosít hozzá a felhasználójának adott nagyságú tárhelyet, és hozzá tartozó sebességet. Ehhez, még jár a szabad szál, nevezzük slotoknak. Tegyük fel, bérel a torrentezni vágyó felhasználó egy 15Gb tárhellyel, 100Mb/s le és 10Mb/s feltöltéssel, és 6 szabad slottal rendelkezo fiókot egy seed szerveren. Ehhez jár természetesen egy ftp hozzáférés is, ahol tudja a seed serverre letöltött állományokat mozgatni, törölni, letölteni a saját gépére. Miközben a seed server le- és feltölti az állományokat, a saját gépérol is tud torrentet feltölteni, vagy letölteni. Így, egyszerre többet számol a torrent tracker. Van, akinek ez megéri, és van, akinek nem. Akinek nem, az marad a „hétköznapi” torrent klienseknél.
A seed server elonye is még, hogy miközben a felhasználója egy trackerrol letölti a seed serverre a torrent állományait, közben akár ki is kapcsolhatja gépét, akár játszhat online játékokkal, hiszen az o sávszélességéhez semmi köze a seed servernek, és így napok alatt lehet trackereken hatalmas, és észbontó arányokhoz jutni.

Ez elonyös a torrent trackereknek is, hiszen felgyorsul az adatforgalom, ebbol kifolyólag több aktív torrentet tudnak kiszolgálni, így egyre több felhasználó csatlakozik hozzájuk. Ez, egy nem elhanyagolható dolog. Hiszen mostanában, nem egy egyszeru dolog felhasználókat találni egy újonnan megalakult torrent oldalnak. Ha, jobban megfigyeljük a nagyobb torrent oldalakon egyes torrenteknél, akár a leírásban, akár a torrenthez kapcsolódók listájában a sebességet, kitunnek a seed servert használók. Pláne, hogyha az adott torrent trackeren, megjelenítik a felhasználó kliensét is. A seed szerverek, hogyha TorrentFlux-szal üzemelnek, akkor az azt használó kliense BitTornado valamelyik verziója lesz, legtöbb esetben.
Gondoljuk át jobban a helyzetet. Adott egy seed servert igénybe vevo felhasználó, egy nagyobb torrent oldalon. Valaki feltölt egy nagyobb méretu torrentet, és egyedül kezdi el seedelni. Mondjuk a seed sebessége legyen 100kb/s a maximum. Csatlakoznak rá tízen, vagy húszan, abból egy seed servert használ, és tegyük fel a seed serveres felhasználónak van a legnagyobb le és feltöltési sebessége. Miközben o tölti le, vissza is tölti, a többi kapcsolódónak. És, mivel o a leggyorsabb, így neki fog hamarabb a torrent letöltodni, így többet is fog feltölteni, mint a többi kapcsolódó. És, még akár a letöltés közben is, magának a torrent állománynak a méretét vissza seedelheti, még akkor is, hogyha nem is töltötte le azt teljesen. És, mivel magának a seed servernek, nincsen szinte semmi, ami korlátozza, csak a torrentet felfelé tölto feltöltési sebessége, így teljes kapacitással megy ez mind végbe.

Hozzá kell tegyem, személy szerint is használok seed servert, mivel a saját netem igen gyér. Fél hónap alatt értem el egy elég nagy torrent oldalon elég szép arányt. Még a tracker staffjából is kérdezték páran, hogy ezt hogyan csináltam.

Azért az is meggondolandó dolog, hogy amennyiért lehet bérelni egy seed servert, annak az egy havi árát hozzá raknánk az egy havi netünk árához, találnánk-e olyan internet szolgáltatót, aki annyi pénzért havonta, szolgáltatna nekünk ekkora sebességet.

Viszont, a seed serverek hátrányai sem mellékes dolgok. A torrentezok bizonyos körei, odáig fognak fajulni véleményem szerint, hogy nem is fognak használni torrent klienst a saját gépükön, hiszen a seed server fogja azt helyettesíteni. Ez, elég komoly dologgá is válhat, hiszen a torrent klienseket fejlesztokhöz kevesebb visszajelzés érkezik majd, kisebbek lesznek az igények a kliensekre. De, ez már a drasztikusabb része a dolognak. Amennyiben valóban ennyire elfajulna a dolog, akkor maguknak a torrent trackereknek is változtatásra lehet szükségük, hiszen a seed serverekkel gyorsabb forgalom, gyorsabb torrent mozgás lesz. És, akik a saját netjüket használják, és kisebb is, mint a seed serveré, hátrányba kerülhetnek, hatalmas szakadékok alakulhatnak ki a két fél között.

Nem elvetendo az a tény sem, hogy maguknak a seed servert szolgáltatóknak menyire bevételes a dolog. Igaz, az elején hatalmas befektetés lehet, egy gépparkot eloállítani, amely ki tudja szolgálni a mai követelményeket.

Azt hiszem, megfontolandó egy seed server bérlése, hiszen nem egy kis dolog az egész.

Meg kell jegyeznem, ezzel az írásommal nem reklámozni akarom oket, nem is visszataszítani az embereket a seed server használatától, csak egy kisebb „felvilágosítás” lenne vele a célom.

gH0StArthour