Hatalmas mennyiségű forgalom, több ezres felhasználó és torrent szám, hatalmas munkák és kitudja mennyi pénz a háttérben. Ez jellemzi a mai legnagyobb torrent trackereket, torrent oldalakat. Ebben a cikkben, inkább most csak a magyar torrent oldalakra összpontosítanék, talán azokat jobban át lehet látni.
Egy  torrent oldalt nem könnyű beindítani, hiszen a nagyobb oldalakra szeretne mindenki bejutni, meghívót szerezni. Nem meglepő, hogy így a felhasználói fiókok cserélik gazdájukat, és több fórumon is lehet a meghívókat cserélni. Mindennek meg van már a mai ára.

De inkább most nézzük meg, hogyan indul be egy torrent oldal. Először is, kell hozzá egy tracker, amit választhatunk több féle képen. Léteznek az ingyenes torrent trackerek Btit, TBDev, Torrent Trader és még sorolhatnám. Vagy esetleg egy saját torrent trackert kell készíteni, ami nem kis munka, vagy lehet készíttetni is egy egyedi torrent trackert, ami meg nem kis pénz.
Tegyük fel, mi inkább választottunk egy ingyenes torrent trackert. Legyen mondjuk a Btit valamelyik még stabil verziója. De az még csak egy alap tracker, nem tudja a személyzetet sem kiszolgálni, így minden esetre ki kell bővíteni. Amit, a hivatalos fórumon találunk, azok is megteszik. Csak, akkor már kell lennie egy alapszintű php tudásnak is hozzá.
Hogyha meg is van a trackerünk, amit már használhatunk, és stabil is, akkor üzembe kell helyezni azt. De hát egy ingyenes tárhelyen ez nem fog menni, hiszen ott, bármelyik pillanatban törlésre kerülhet, ami meg nem előnyös egy torrent tracker számára. Így keresni kell egy megfelelő szolgáltatót, amelyik vállalja, hogy egy trackernek való tárhelyet biztosít. Ez sem egy könnyű dolog, hiszen, mint köztudott, nem teljesen legális a torrentezés. És a trackerek számára főként a MySql, ami nagyobb kell, hogy legyen.  Mint, én is üzemeltetek egy torrent trackert, személyes tapasztalatom, hogy mennyire nehéz keresni szolgáltatót. Sok elutasítással jár, és sok buktatója is van a dolognak. Jól át kell gondolni, hogy mit kitől és honnan szerez az ember, kiben lehet megbízni legalább minimális szinten.
Ha már megszereztük nagy nehezen a tárhelyet, tegyük fel eleinte csak 4000 felhasználót bír el, az tökéletesen jó. Akkor jöhet a domain név. Azt már annyira nem nehéz megvásárolni, sok kedvezmény van és a választási lehetőség sem elhanyagolható csak a számlánk szabja meg a korlátokat. Ugyanis az sem egy olcsó mulatság és figyelni kell az apróbb részletekre is, nem mindegy, hogy egy .hu végződésűt vesz az ember két évre annyiért, mint egy .com végződésűt egy évre. Csak hát a .hu –t tovább tart beregisztrálni, mint egy .com végződésű domain nevet.
És ha már minden összejött, akkor a trackert beüzemelhetjük az új hostunkon. Majd jöhet a reklám.
A reklám sem egyszerű dolog, mondhatnánk úgyis, hogy a nagy árnyékában kezdi mindegyik új torrent tracker. Megint személyes tapasztalatból mondom, nagyobb torrent oldalak nem nézik annyira jó szemmel egy fiatal torrent oldal létrejöttét. Engem, személy szerint ki is tiltottak egy oldalról, mikor kibéreltük a tárhelyünket, és megvettük a domainünket. Jött a gyanúsítgatás is, hogy más oldalakról loptunk mindent. Ehhez, meg kell jegyeznem azt, hogy a torrent tracker, melyet oldalam használ, az egy ingyenes tracker, így a bele pakolt „hack”-ek, megtalálhatóak, más, már nagyobb oldalakon is. Ezért jöttek a gyanúsítgatások, erre számítani kell az ingyenes trackereknél. Persze, azért saját ötleteink is voltak. Ez sem mellékes.
Tehát, akkor az alap reklámok. Az ingyenes reklám oldalak jönnek először. Kirakatjuk ott a reklám oldalon bannerünket a mi oldalunkra a kis logójukat. A későbbiekben már más, kezdő oldalakkal beszéljük meg, hogy kölcsön reklám, kirakjuk a bannerüket, ők is a miénket.

Majd az oldalunkon meghirdetjük, hogy feltöltőket keresünk, hiszen egy torrent oldal mit sem ér torrentek nélkül. Hogyha szerencsénk van, vannak jelentkezők, eme posztra. Jönnek az ismerősök is, hogy segítenek mindenben. Így, már elkezdődik valami, valami olyan dolog, amelytől egy oldal valóban beindulhat.
Több kisebb torrent oldallal tartom a kapcsolatot, mint torrent tracker tulajdonos, így lehetőségem van figyelni azok fejlődését is. És meg kell mondjam, azért vannak hatalmas különbségek, de vannak hasonlóságok is. Az én oldalam felvett egy monoton fejlődési tempót és azt hiszem ebben a szakaszban mindenkinél így van. Csak a sebessége változik oldalanként. Vannak, akik egy hónap alatt beindulnak vannak, akiknek több hónap is kell. Ez sok mindentől függ…

Vannak aranyos kis történetek is, melyek az oldalhoz fűződnek, melyeket sokáig fog még mesélni az ember másoknak. Tudni illik, hogy az oldalakon az hogy valaki valamilyen rangot kaphasson, azt ki kell érdemelni és nem szabad kéregetni. Nos, mi úgy jártunk egyszer, hogy egy a profiljában 13 évesnek írt gyerek írt a tulajtársaimnak és nekem is személyes üzenetben, hogy ő adminisztrátor akar lenni. Ezen kérését még az üzenő falunkon is híresztelte, csupa nagybetűvel. Én visszaírtam neki személyes üzenetben, hogy mi lenne az okunk, hogy őt felvennénk adminisztrátornak, miért járnánk jól. Ő erre megmondta az őszintét és közölte, hogy semmi. És ez így ment több órán keresztül, míg végül figyelmeztetést adtunk neki és egy idő után már nem írogatott sehova. Sosem fogom megérteni, hogy mi hajthatta azt a gyereket.

Hogyha már beindult az oldalunk és közeledik a 4000 főhöz a taglista, jöhet az oldal első regisztráció lezárása.  Bizonyos létszámtól tegyük fel, legyen ez 3800, így még 200 felhasználó meghívóval be tud regisztálni. Így kelendősebb is lesz az oldal, minél nehezebb bejutni, egy forgalmas közösségbe. Persze, közben a nem aktív és szabálytalan felhasználókat ki kell szűrni. Ennek több módja is lehet. Megvárjuk míg az oldal ténylegesen eléri a 4000-et és akkor egy hatalmas törlés, vagy még menetközben kiszűrjük és töröljük őket, ezzel megkockáztatva azt, hogy soha nem éri el az oldal, vagy csak nagyon lassan a maximális létszámot. Úgyis meg lehet oldani, e regisztráció megszüntetését, hogy ténylegesen megvárja az oldal a maximális létszámot, majd kidobja azokat a felhasználókat, akik szabályt szegtek, majd meghívóval pótolják ezt az ürességet.

És akkor jöhet a tárhely bővítése és ismét a maximális létszám elérése. És ez így megy mindaddig, amíg szükség nem lesz a leterheltség miatt saját szerverre vagy akár több szerverre is.
Ekkor jönnek a támogatási lehetőségek. Küldj sms-t, kapsz feltöltést meg rangot. Vagy utalj át ennyit meg ennyit és nem dobunk ki. Körülbelül ez így megy. Bár, azért ennyire durván nem. Ezekből a pénzekből valóban a saját szerver fenntartására költenek. De ne felejtsük el a reklámokat sem. Ott van 10.000 felhasználó, biztosan kattint egy reklámra még véletlenül is. Ez annak jó, aki az oldalon hirdet, viszont nem olcsón teszi azt. Kérdeztünk pár, nagy torrent trackert, hogy egy körüzenetet, amiben a mi nevünk szerepel, miért cserébe küldenék el. Összegeket mondtak, legalább öt számjegyűt. A bannerről akkor nem is mondok semmit.
Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy elég költséges egy torrent oldal üzemeltetése, és ott vannak a rizikók is, mivel nem teljesen legális a dolog. Vagyis, hát maga az állam vágta a fát maga alatt azzal, hogy tilt is, meg nem is. De ebbe most ne menjünk bele.

Sokat láttam olyan torrent trackert is, hogy aki belevágott úgy volt vele, hogy semmit sem tudott az egészről, másoktól kért folyamatosan segítséget, azt várta, hogy helyette csinálják meg neki a trackert, csak szívességből. Ez ment is egy darabig, míg pár nap múlva, már csak annyit láttam az oldalából, hogy „Az oldal nem elérhető”. Persze, ez egy ingyenes tárhelyen volt.

A csalók, akik a trackereken, valamilyen módon csalnak, azok tönkre teszik az oldalt. Hamis feltöltési sebességet számol a tracker, az végkép nem jó hiszen aki valóban becsületesen töltené le majd vissza is az anyagot, egyszerűen nem fogja tudni, hiszen nem megy le neki a cucc. És bármennyire is szidják az oldal Staff-ját, mert kitörölték az oldalról, mert mondjuk kicsi az aránya, vagy tényleg csalt. Ezzel azoknak a felhasználóknak az érdekeit képviselik, akik becsületesen használnák ki jogaikat az oldalon. Amennyiben egy oldal elveszti a hiearhiát, összeomlik és csődbe megy. Ezt nem várhatja el senki sem egy tulajdonostól, hogy végig nézze.

gH0StArthour