Bár általában nem kell érteni egy program/protokoll működési elvét ahhoz, hogy használni tudjuk, jelen esetben mégis roppant hasznos ha átlátjuk a rendszer sajátosságait.

A torrent egy Peer to Peer (röviden P2P) protokoll ami egyenrangú számítógépek hálózatát jelenti. Egy ilyen hálózatban nincsen kiemelt priorítású avagy szerver gép, ami nélkül semmi sem működne. Ezt azzal éri el, hogy a fájl nem (csak) egyetlen központi szerverről tölthető, hanem minden olyan klienstől akinek már megvan valamekkora szelete a fájlnak. Így nagyon hamar létrejön egy hatalmas kapcsolódási gráf melyben mindenki mindenkitől tölt le is fel is. Ráadásul a kliens-szerver architektúrával szemben ahol a szerver a túl sok klienstől túlterhelődhet, itt az egyre több kliens, nem lassít, hanem gyorsítja a működést. Eredetileg pont ilyen hálózati tehermentesítés céljából alkotta meg a rendszert Bram Cohen.
Alacsony kliens szám esetén – ami főleg a torrent kezdeti életciklusában gyakori – jóval lassabb sebességet érhetünk el, mintha egy nagy sebességű szerverről töltenénk. Az általában lassabb sebesség annak tudható be, hogy a legtöbben ADSL kapcsolattal rendelkeznek aminek a feltöltési sebesség igen karcsú. Márpedig a többiek feltöltési sebessége adja a mi letöltési sebességünket.

Most már van egy alapvető képünk a torrentről, így pár alapfogalom ismertetésével folytatjuk az ismerkedést. Fentebb azt írtam, hogy a töltéshez nincs szükség szerverre. Bár a letöltéshez ma már tényleg nincs szükség semmiféle szerverre azért mégiscsak kell, hogy valahol rákereshessünk a torrentekre. Ezeket a speciális szervereket Trackereknek nevezzük. Ezek a trackerek persze nem csak a torrentek közötti keresési lehetőséget, hanem fórumot, véleményezést, leírást, rangsorolást és más hasonló dolgokat is biztosítanak. Tehát összegezve egy szabályozott környezetet biztosítanak. A trackereknek két fő fajtája van:

Az egyik a “vadon tenyésző” publikus tracker ahol nem kell regisztrálni, nem figyelik az arányt, akár milliós nagyságrendben is lehet rajtuk torrent és nincsen részletesen kidolgozott szabályzata. Azonban itt is vannak íratlan szabályok, mint például minden letöltött torrrentet minimum 1-es arányig vissza kell osztani. Bár el lehet lógni ez elől, őszintén remélem, hogy egy cseppet sem lesz ideges az ilyen ember, mikor egy számára fontos adatállományt 2hete tölt és egyszer csak lelécel az utolsó ember is a torrenttől. Hiszen az az utolsó ember is csak azt tette amit “hősünk” is megtett már anno…
A másik típust privát trackernek nevezzük. Az ilyen oldalakra regisztráció szükséges és el kell fogadni a szabályzatukat. Vagyis itt már nagyon is konkrét, írott szabályok vannak amiknek a megszegése pontosan deklarált szankciókkal jár. Persze megijedni nem kell tőle, mert általában csak az amúgy is tisztességes, normális viselkedést kérik. Ez a része szinte mindig meggyezik a szabályzatoknak, de például a minimálisan elvárt arány már nagyon is változó! Első alkalommal mindenképp olvassuk át részletesen, mert akár apróság miatt is kaphatunk figyelmeztetést.

Fentebb szóba került az arány. Nagyon fontos és nagyon egyszerű dologról van szó: FELtöltött adat mennyiség OSZTVA a LEtöltött adatmennyiséggel. Eme arányszám dönti el, hogy milyen rangot oszt ki a rendszer neked és ezáltal milyen plusz dolgokhoz jutsz hozzá. És ha túl sokáig túl alacsony ez a szám akkor emiatt rúghatnak ki az oldalról. Arányunkat általában az adott tracker oldal tetején találjuk, illetve a profilunkban. Arányunkat kétféleképpen tudjuk növelni: Vagy feltöltünk egy új torrentet, vagy visszatöltjük a már letöltötteket. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kettő teljesen egyenértékű és mivel egy új feltöltéssel dolgozni is kell valamennyit, kezdőknek (és a kényelmesebbeknek 😉 ) tökéletes a visszatöltés rész. A visszatöltés teljesen automatikus, nekünk nem lesz vele semmi gondunk, csak hagyjuk futni a klienst. Persze visszatölteni csak akkor tudunk ha van kinek. Ezen a részen sokan elszoktak csúszni, mert nem figyelnek oda, hogy kezdésképpen olyan torrenteket szedjünk le amiket azért mások is szednek lefele. (Ha esetleg már elcsúsztunk volna ilyenen akkor erre az esetre is van egy cikkünk: Hogyan javítsam az arányomat?)

A trackeren persze további új fogalmakkal is találkozunk, mint például a kliens, a seed(er), a leech(er), a peer, stb. Egy kliens program azért kell, mert – mint már tudjuk – torrentnél egy speciális módon fog letöltődni a fájl. A trackeren kikeressük a minket érdeklő tartalmat azonban amikor rákattintunk a letöltésére pik-pakk le is érkezik egy pár kilobájtos .torrent kiterjesztésű fájlocska. Ez természetesen még nem a hőn áhított tartalom. Ezt a fájlt kell megnyitni a kliens programmal és a kliens program fogja értelmezni a kicsi torrent fájlt és ezzel szépen letölteni az igazi tartalmat. Azonban mire ide eljutnánk már találkoznunk kellet a többi, fentebb említett fogalommal is: A seed feltöltést, míg a leech letöltést jelent. A seeder és leecher pedig ezekből képzett szó, tehát feltöltőt és letöltőt jelent. (persze egy leecher is tölt felfele, ahogy azt korábban már trágyaltuk,de amíg nincs meg neki a a telje állomány leechernek nevezzük)
A peer pedig a seederek és leecherek összegét jelenti.

Ezzel végig is vettük az alapvető elméletet ami a jövőben nagyon is hasznos lesz. Persze a leírás nem teljes, sokszor fogunk találkozni új fogalmakkal. Ez ügyben ajánlanám Fogalomtárunkat amiben szinte minden benne van. Ha valamit nem találtok benne akkor jelezzétek PMben és utánajárok!
A gyakorlattal foglalkozó cikk: A torrentezés gyakorlati alapjai.