Szeretnék megkérni minden olvasót, hogy először a “A torrentezés elméleti alapjai” című írásomat olvassa el. Ha nem így teszel rengeteg apró problémán akadhatsz fenn amelyeknek az elhárítása jóval több időt fog igénybe venni, mint az alapok elolvasása és megértése.Az előző cikkben hosszasan elemeztem az elvet így itt vázlatosabbra fogom az írást. A gyakorlati rész tömörebb lesz. 😉
Torrentező pályafutásunk nélkülözhetetlen kelléke egy kliens program, mint például a µtorrent. Töltsük le a fájlt, majd indítsuk el. Ezzel egyben megtörténik a telepítés is. Az alapértelmezett telepítés során a program elhelyezi a parancsikonját az asztalon, a gyorsindítóban és start menüben, így könnyen megtaláljuk majd. Ennél viszont sokkal fontosabb, az első indításkor megjelenő Beállítás Kalauz helyes beállítása: (vagy bármikor előhívhatjuk a CTRL+G billentyű kombinációval)A felső részben (a második legördülő menüben) adhatjuk meg a FELtöltési sebességünket.
A szerződésünkben/reklámokban ez a második, kisebb szám a sebességeknél. De ha nem tudjuk, akkor sincs gond, kitudjuk mérni. Legegyszerűbb, itt a Beállítás Kalauzban amihez csak a legfelső legördülő menüben kell kiválasztani a legközelebbi szervert. (sebesség teszt esetén ne legyen az internet felé más jelentős kommunikációnk!)
Alatta a kliens kijelöl egy portot amit ezután használni fog. Nyugodtan hagyjuk alapértelmezetten. Az aktívvá váláskor lesz majd jelentősége, de utólag is változtatható.
Végül pedig nyomjunk a teszt gombra. A teszt lefutása után persze mentsük a beállításokat.

Ezután érdemes honosítani is a klienst, hisz kényelmesebb ha magyarul szól hozzánk. Ehhez nem kell többet tennünk, mint letölteni a honosítást és azt kicsomagolni a kliens mappájába. (C:\Program Files\uTorrent)

Ennyi beállítás után a kliens máris használatba vehető. Persze jó pár funkcióját érdemes lehet még megismerni, de mivel az nem létfontosság és elég terjedelmes is itt nem térek rá ki. (Általános beállítások cikk)
Ezután ki kell keresnünk egy nekünk tetsző torrentet. Kereshetünk a kliens jobb felső sarkában lévő keresővel Publikus oldalakon vagy regisztrálhatunk egy Privát trackerre. Amennyiben szinkronos filmet is szeretnénk nézni, vagy bármilyen magyar dolgot, szükség lesz néhány privát trackeren történő regisztrálásra. (A szabályzatot olvassuk el!)
Miután megtaláltuk a torrentet kattintsunk a letöltés linkre. Ennek hatására pillanatok alatt le fog érni egy pár kilobájtos fájl amire rákattintva a kliens nyílik meg egy új, eddig nem látott ablakkal. Ebben az ablakban kiválaszthatjuk, hogy hova töltse a kliens a fájlokat és hogy a torrentből mely fájlokat töltse le. Normál esetben csak le kell okézni az ablakot. Ezután nekünk már nincs más dolgunk mint várni amíg a kliens letölti a fájlt. (és vissza is osztja…)

A gyakorlat mindössze ennyiből áll. 🙂 Alapszinten. 😉