Sokszor javaslom egy-egy probléma megoldására, hogy készíts portable változatot a programból. Ennek számos előnye van és több problémát is meg szokott oldani.

De mi is az a portable mód/változat?

Röviden annyit jelent, hogy hordozható változatot készítünk a programból. Ehhez szükséges, hogy a programhoz tartozó minden fájl egy adott mappában legyen elérhető. Egyes programoknál ezt egyszerűbb megoldani, mert fel vannak készítve a portable/hordozható működésre, míg más programoknál emulálással lehet megoldani.

A portable előnyei:

-Nem kell telepíteni a programot, az EXE-vel indítható
-A programhoz tartozó összes fájl egy mappában megtalálható
-Ez a mappa bárhová másolható
-Ennek köszönhetően akár pendrive-ról vagy külső meghajtóról is használható a program
-Az operációs rendszer újratelepítését követően ott folytatható a program használata, ahol legutóbb abbahagytuk (minden korábbi adat megmarad)
-Több verziót is futtathatsz. Ha maradnál a régi verziónál, de időnként kipróbálnád a legújabb verziót, akkor elég bemásolni a portable mappába az utorrent.exe fájlokat és elindítani, amelyiket éppen használni szeretnéd. Ilyenkor persze át kell nevezni az utorrent indítófájlt például utorrent-2.2.1.exe és utorrent-3.4.2.exe-re. Ne felejtsd el átnevezni a honosítást sem ilyenkor! A honosítás minid txt formátum legyen, a fájlnév pedig mindig ebben a formában kel szerepeljen pl.: utorrent-2.2.1.exe.lang.txt, ahol a TXT a kitejesztés.

Az oldalunkról a letöltések menüponton keresztül elérhető az utorrent 2.2.1 és utorrent 3.4.2 portable változata. Ez a két változat a Tudásbázisban lévő cikkeink alapján beállított klienseket tartalmazza, valamint mellékelve van a honosítás is. Ha szeretnéd használni az általunk összeállított beállításokat tartalmazó klienst, akkor töltsd le ezek valamelyikét vagy a fenti lépések alapján ments ki a saját beállításaidat tartalmazó klienst. Ugrás a letöltésekhez

Ha leírás alapján szeretnéd elkészíteni a saját portable változatodat, akkor kövesd a lenti leírást. Ha inkább tutorial videó segítségével hoznád létre a portable utorrent-et és utána végeznéd el a beállításokat, akkor klikk IDE.

A portable uTorrent elkészítésének lépései:

1) Tedd láthatóvá a rejtett mappákat:

Ha TotalCommandert használsz: Beállítások-> Általános Beállítások-> Képernyő-> Látszik a rejtett/system fájl is

Windows Intézőt esetén: Eszközök-> Mappa beállításai-> Nézet fül-> Rejtett fájlok és mappák

2) Keresd meg az utorrent mappát:

WinXP esetén: C:\Documents and Settings\Profilod neve\Applications Data\utorrent mappát és másold ki oda, ahol a portable verziót szeretnéd tárolni.

Windows Vista vagy újabb esetén: C:\users vagy felhasználók\Profilod neve\AppData\utorrent

3) Másold ki az utorrent mappát oda, ahol a portable változatot szeretnéd tárolni.

Ebben a mappában számos fájlt találsz, néhány fontosabb ezek közül:

Settings.dat – ebben tárolódnak a program beállításai

Resume.dat – a le illetve feltöltés alatt állló torrentek aktuális állapota

utorrent.exe – a program, ezzel kell elindítani a klienst

utorrent.exe.lang.txt – a program honosítása, amennyiben nem a kliens által automatikusan letöltött honosítást használod

4) Futtasd a programot az általad létrehozott helyről.

 

Megjegyzés: az Applications Data/Appdata mappában foglal helyet például a telepített FireFox vagy Thunderbird program beállításait tartalmazó mappa is, amiket hasonlóan kimásolva majd visszahelyezve kimenekíthetjük minden beállításukat.

 

 

 

Comments are closed.