Mostanság egyre többször lehet látni külföldi vagy akár Magyar Torrent oldalak peer listájában “FakeµTorrent” nevű klienst.
Nem nehéz kitalálni, hogy ezek bizony erősen a csalásra építenek, vagyis megpróbálják kijátszani a Trackereket…

A helyzet hasonló – sőt, talán azonos- a  0.7-es BitComet esetével. Anno azt a  klienst is megbuherálták kicsit, hogy a valóságosnál több feltöltés látszódhasson a  trackereken.

A tracker tulajdonosok végül  egy roppant egyszerű és hatékony (bár ugyanakkor nyers) megoldáshoz folyamodtak: Kitiltották a BitComet minden olyan verzióját, amelyek esetén szóba jöhetett a csalás. Ja, és mindenféle figyelmeztetés nélkül beindult egy „szanáló gépezet” mely során BANnolva lett minden felhasználó, akit ilyen kliens használatán kaptak.

Le kell szögeznem, hogy mint a bevezetőben is említettem, ezek a kliensek megpróbálják kijátszani a trackereket, vagyis csalnak.

Ami pedig nem kívánatos egyik torrent oldalon sem, főleg olyan oldalon, ahol arányt is számolnak.

Ezért használatukkal könnyen lebukhatsz, főleg hazai nagyobb torrent oldalakon, amik ha jól tudom már fel vannak(vagy legalábbis fel lesznek) készítve ezekre a kis programocskákra, persze lehet nem mindegyik és nem biztos hogy kiszúrnak, de jó esély van rá.

Mondanom sem kell, hogy ha lebuksz a használatuk közben, azonnali törlésben részesülsz, nem lesz semmi „ejnyebejnye” üzenet, mint pl a warnok és társaik.

Vagyis, jól fontold meg hogy érdemes e megpróbálni eljátszani a nehezen megszerzett meghívód, vagy az eddig le/feltöltött adatmennyiségedet! Illetve nézd meg a másik oldalról: Ha a többiek is csalnak, akkor kitől fogod eltölteni TE az adott fájlt?

Lássuk milyen fajtáik vannak ezeknek a programoknak:

 • seeding (Stealth)
  Használatával nem leszel rajta a peer listán. Várakozási idő nélkül tölthetsz. Ezt csak kevés trackerrel lehet eljátszani.
 • leeching (Stealth)
  Ez kimondottan angol trackerekre van kihegyezve, mint pl. a Torrentbytes, mert ezek csak a Seeder IP-jét küldik a Leecher-é helyett.
 • report FakeUP 1x/2x/3x
  Az igazi ártó! A feltöltési sebességed elé rak 1-et, 2-őt, vagy 3-at, így ha pl feltöltesz 20 KB/s-al, és a 3-ast használod, a tracker azt az adatot fogja kapni, hogy te 320 KB/s-al töltesz fel, és emiatt ennek megfelelően számol el.
 • leeching report FakeUP 1x/2x/3x
  Ugyanaz, mint az előző, de itt Téged Leecher-ként jelez, és a letöltött mennyiséget is elküldi a trackernek.

A Magyar µtorrent.hu oldal Staffja egyáltalán nem tanácsolja a „FakeµTorrent” használatát és erkölcsileg elítéli mindazon felhasználókat, akik mégis a használata mellet döntenek!