Nap, mint nap találkozok olyan hozzászólásokkal, hogy ez és ez a hibajelzés mit jelent uTorrentben. Az alábbiakban néhány gyakori hiba magyarázatát olvashatod.

Letöltés/feltöltés közben a következő hibaüzenetet kapod: The system cannot find the path specified – A rendszer nem találja a megadott elérési utat és a torrent feladat leáll.

Ez a probléma a Windows felépítéséből ered, mert sajnos a Windows csak maximum 255 karakterű mappa és fájlneveket képes kezelni. Ha ennél hosszabb a mappa vagy a fájlnév, akkor ez a hiba fordulhat elő. Megoldás, hogy adj rövidebb mappaneveket és minél kisebb mélységű mappába töltsd a torrenteket. Pl.: C:\torrent.

Unable to save the resume file – Nem sikerült menteni a folytatási fájlt

Ennek megoldása gyakorlatilag a portable verzió létrehozását jelenti, melyhez segítséget a weboldalunkon található videó segítségek között találsz meg. Portable készítés tutorial
Előfordulhat, hogy nincs jogosultságod a mappa írására. Ez akkor fordulhat elő, ha újratelepítetted a Windows-t és másik meghajtóról/helyről állítottad vissza a mappát. A mappa tulajdonságainál (Jobb klikk-Tulajdonságok-Biztonság fül) a kívánt felhasználói fióknak adj teljes hozzáférést a mappához és a fájlokhoz.

Download Limited in the status bar – Az állapotsoron azt a jelzést látod, hogy a letöltés korlátozott

Ez egy beépített anti-leech védelem a µTorrent-ben. Ez azt jelenti, hogy ha a feltöltési sebességedet túl alacsonyra állítod, akkor a µTorrent automatikusan korlátozza a letöltési sebességedet mindaddig, amíg nem állítasz be nagyobb feltöltési sebességet. Pl.: Ha 1-5KB/s közé állítod a feltöltési sebességet, akkor a letöltésed automatikusan korlátozódik. 6KB/s fölött a letöltési korlátozás megszűnik.

Disk Overloaded – Az állapotsoron a Lemez túlterhelve hibajelzést látod

Ez azt jelenti, hogy a merevlemez nem képes tovább tartani az írás/olvasási sebességet. Ennek kiküszöbölésére a beállításokban az átmeneti tár menüpontban találsz opciókat. Előfordulhat, hogy akkor is ez a hibaüzenet fogad, ha éppen elindítottál egy új torrent feladatot. Ez egy normális reakciója a µTorrent-nek, ha néhány perc után sem tűnik el ez a hibaüzenet, akkor kell állítani az átmeneti tárolón.

Unable to map UPnP port to xx.xx.xx.xx:xx – Nem lehet engedélyezni a xx.xx.xx.xx:xx IP-címen az UPnP használatát

Ez a hiba azt jelenti, hogy a megadott portot nem képes UPnP-en keresztül kezelni a µTorrent. Ha a program főablakában az állapotsoron zöld pipa látható, akkor hagyd figyelmen kívül ezt a hibát. Azonban ha sárga/piros állapotjelző van az állapotsorban, akkor ez azt jelenti, hogy a kapcsolatod passzív. Ebben az esetben forwardolni kell a µTorrent-ben használt portot vagy hozzá kell adni az általad használt tűzfal kivételei közé, hogy ne blokkolja azt, esetleg mindkét előbbi lépést meg kell csinálnod. Az UPnP jelenleg Windows XP vagy későbbi rendszereken működik, más rendszereken elképzelhető, hogy kézzel kell aktívvá tenni a használt portot.

Error opening Windows Firewall: 0x800706D9" – Hiba a Windows tűzfal megnyitása közben

Ez azt jelenti, hogy a µTorrent nem tudja hozzáadni magát a Windows Firewall kivételek listájához. Ez lehet azért, mert a tűzfal le van tiltva vagy nem funkcionál megfelelően. Nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod ezt a hibát. Ha másfajta tűzfalat használsz, akkor kézzel kell engedélyezned a bejövő és kimenő kapcsolatokat a µTorrent számára, hogy aktív legyen a kapcsolatod.

Not enough free space on disk – Nincs elég lemezterület hibaüzenetet kapsz akkor is, ha bőven van elegendő szabad hely a merevlemezen

Ez akkor fordulhat elő, ha az adott partíció FAT32 fájlrendszerű és belefutsz ennek a fájlrendszernek a 4GB-os méretkorlátjába, mivel FAT32 típusú partíciók nem képesek a 4GB-nál nagyobb fájlokat kezelni. Ennek a hibának a javításához át kell konvertálnod az adott partíció fájlrendszerét NTFS típusra vagy olyan partícióra kell töltened, ami már eleve NTFS fájlrendszerű.
A konvertálást így végezheted el, ha NTFS fájlrendszerre konvertálsz: Start menü -> Futtatás -> cmd, megnyíló parancssorba írd be: X: /FS:NTFS, X jelöli annak a meghajtónak a betűjelét jelenti, amelyet konvertálni szeretnél. Konvertálás során nem vesznek el adatok, minden korábbi adat megmarad és elérhető lesz.

Állapot hiba: Állomány meghaladja a fájlrendszer korlátot hibaüzenet

Ebben az esetben az előző pontban leírtakat kell megcsinálni.

A socket operation encountered a dead network – A µTorrent lefagy és a fenti hibaüzenet fogad

Ezt a hibát általában a BitDefender okozza. A program letiltása nem oldja meg a problémát, egyedüli megoldás, ha uninstallálod a BitDefender-t. Ha belefutsz ebbe a hibába, de nem használsz BitDefender-t, akkor uninstalláld a tűzfal programot. Ha nem használsz külön tűzfalat sem, akkor frissítsd a hálózati kártya driver-eit, mert gyakran a hibás/lejárt driver-ek okozzák ezt a problémát. Segíthet az is, ha újraindítod a modemet.

Access Denied – Hozzáférés megtagadva és a torrent feladat leáll. vagy A folyamat nem fér hozzá a fájlhoz, mert egy másik folyamat használja hibaüzenetet kapod.

Ezt a hibát számos dolog okozhatja. A legtöbb esetben a Google Desktop és MSN Desktop Search eredményezik. Lehetséges megoldás, ha kikapcsolod ezek indexing szolgáltatását vagy egyszerűen uninstallálod őket. A legjobb megoldás ezen szoftverek eltávolítása. Egy másik lehetőség, hogy kikapcsolod a diskio.flush_files opció. Ezzel elkerülheted, hogy a Windows rosszul kezelje az átmeneti tárolót. A WinZIP Quickfind lehetősége is hibát okoz a GoogleDesktop-hoz/MSN Desktop Search-höz hasonlóan. Kapcsold ki ezt a szolgáltatást vagy uninstalláld a programot. A Roxio Media Manager és a Nero Scout is hibát eredményezhet. Ezek alapértelmezésként feltelepülnek, ha a Roxio\’s vagy a Nero\’s burning programokat telepíted. Tiltsd le ezeket a szolgáltatásokat vagy uninstalláld ezeket. Elképzelhető, hogy egy anti-virus\’ real-time modulja okozza a problémát. Ebben az esetben tiltsd le ezt a szolgáltatást, használj másik vírusirtót vagy kapcsold ki a diskio.flush_files opciót. Az AVG7 gyakran okozza ezt a problémát, mert néhány képfájlt vírusnak ítél és karanténozni akarja azokat. Hibát okozhat, ha éppen böngészed azt a mappát, amibe a letöltés még tart. Amíg nem fejeződik be a letöltés, addig ne böngészd a letöltési mappát Intézővel. Végezetül hibaforrás lehet, ha a fájlok „csak olvasható” tulajdonságúra vannak állítva, ami megakadályozza, hogy a µTorrent hozzáférjen a fájlokhoz.

  • Vista és Win7 rendszereken előnyös lehet, ha rendszergazda jogosultsággal indítod a programot. Ehhez a program indítófájlján jobb-klikk tulajdonságok – kompatibilitás fül – Alul engedélyezni lehet a rendszergazda jogosultsággal történő futtatást.
    Ezeken a rendszereken előfordulhat, hogy olyan mappába akar tölteni a µTorrent, amelyre nincs jogosultsága és ez hibát okoz. Válassz másik mappát és próbáld meg abba a letöltést.

Element not found – Elem nem található hibaüzenet és a torrent feladat leáll.

Ezt a hibát általában a bt.compact_allocation opció bekapcsolása okozza. Kapcsold ki ezt az opciót, ha nem működik megfelelően. Használd a diskio.sparse_files (csak NTFS fájlrendszeren) ha szeretnél egy kis szabad helyet megőrizni letöltés közben. Ez a hibaüzenet legfőképpen akkor jelentkezik, ha eltávolítasz/átnevezel olyan fájlokat, amelyek az adott torrent feladathoz tartoznak. Ebben az esetben nevezd vissza/helyezd vissza a fájlokat vagy csinálj a torrenten Kényszerített újraellenőrzést.

Parameter is incorrect – Hibás paraméter hibaüzenet Windows 95/98/ME rendszereken

Ez a hiba akkor fordul elő, ha egy torrentből csak bizonyos fájlokat töltesz le. Ezt a hibát csak akkor tudod megszüntetni, ha az egész torrentet letöltöd. Ez a hiba általában a fent említett rendszereken jelentkezik.

Data Error (cyclic redundancy check) – Adat hibát jelent és a torrent feladat leáll.

Ez nem kimondottan µTorrent hiba, hanem a merevlemez által jelentett hiba. Azt jelenti, hogy a merevlemez nem tudja írni/olvasni az adatokat, mert az adott szektor/szektorok hibás(ak) vagy hamarosan meghibásodnak, amelyek később a teljes merevlemez meghibásodását eredményezhetik. Futtasd a chkdsk parancsot parancssorból, amely talán megoldja a problémát, de ellenőrizd a merevlemezt valamilyen HDD ellenőrző programmal. Pl.: HardDisk Sentinel

Először sárga háromszög jelenik meg alul az állapotsoron, majd idővel ez piros kör lesz felkiáltó jellel.

Ez esetben nem aktív a µTorrent által használt port. Ez akkor lehet, ha a tűzfal vagy a router blokkolja a kiválasztott portot. Nem kell megijedni, aktívvá kell tenni a használni kívánt portot. Ehhez bővebb segítséget a uTorrent tutorial videók között találsz.