Néhány napja nem elérheto az egyik legnagyobb Globális torrent kereso oldal, az IsoHunt. Mi történt?

Ideiglenesen beszüntette tevékenységét az egyik legnépszerubb portál, az isoHunt, amely az amerikai filmstúdiókat tömöríto szervezetet, valamint szolgáltatóját okolja a szünetért. Az oldal költözéssel igyekszik megoldani az ügyet.

Az isoHunt oldalára látogatók eloször kedden vehették észre, hogy a szokott tartalom helyett egy rövidke magyarázat jelenik meg, amelyben az üzemelteto közli, hogy a szolgáltató a leállítás mellett döntött. Mivel a döntést a céget képviselo ügyvédek javaslatára hozták meg, az ügynek nagy valószínuséggel köze van az MPAA által csaknem egy évvel ezelott indított perhez. Ebben a torrentek keresését megkönnyíto portálokat szeretnék felelosségre vonni, amelyek azonban közvetlenül nem érintettek az illegális másolatok terjesztésében.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség tavaly februárban perelt be több népszeru oldalt, többek között az isoHuntot, a TorrentBoxot és a TorrentSpyt. Az ügy érdekessége, hogy ezúttal olyan portálok felelosségét firtatták a beadványban, amelyek legfeljebb közvetett módon járulnak hozzá az illegális torrent fájlok terjedéséhez, mivel – egyfajta internetes tárházként – mindössze a más oldalakon található példányokat gyujtik össze. Ezzel ugyan nagyban megkönnyítik a felhasználók dolgát, akik így jóval egyszerubben keresgélhetnek a torrent anyagok között, mégis kibújhatnak a felelosség alól.

Eddig többnyire erre épült ezen oldalak tevékenysége, mondván, hogy ok közvetlenül nem vesznek részt a kalózmásolatok terjesztésében, így semmilyen körülmények között nem vonhatók felelosségre. Az MPAA tavalyi beadványában ezt kérdojelezte meg, kiemelve, hogy a segítségnyújtással a kérdéses portálok is hozzájárulnak a zene- és filmipar veszteségeihez.

Az isoHunt üzemeltetoje költözéssel oldaná meg a problémát, ugyanis Kanadában helyezné el az új szervert. Magyarázata szerint a Svédországba, vagy akár Sealandra költözéssel nem érne el semmit, továbbá nem kívánja elrejteni a szervert a hatóságok elol.

Forrás: SG.HU