Ebben a cikkben, talán a legáltalánosabban jelentkező problémáról szeretnék  írni, kezdve attól, hogy vázolom a probléma miben létét egészen a megoldásig.

Kezdésnek nézzük meg mit is jelent az Passzív lét:
Aktív kapcsolattal rendelkezik az a gép, mely nem csak kezdeményezni képes kommunikácót (tehát kérni), hanem képes közvetlenül fogadni is kéréseket. Passzív kapcsolattal rendelkezők, pedig csak kérések küldésére képesek, (közvetlen) fogadásukra nem.
A torrentre lefordítva ez azt jelenti, hogy aki Aktív az tud a Passzívaktól és az Aktívaktól is tölteni míg aki passzív az csak Aktívtól tud.

Honnét tudom meg, hogy aktív vagy passzív vagyok?
A Port tesztből. Ezt a funkciót a Beállítás Kalauzban (CTRL+G) találjuk meg alul. ha csak a portot kívánjuk tesztelni, akkor a felső (Sávszélesség) pipát ki is vehetjük, elég, ha az alsót hagyjuk bent. A program ezután egyértelműen visszajelez, hogy rendben találta-e a portot.

Passzív vagyok. Mi ennek az oka?

 1. Internet szolgáltatónk egy routerén vagyunk valójában, többed magunkkal. (NATolnak minket)
  • Ekkor a router egy alhálózatba elrejti a rá kötött klienseket. Ennek meg van az az előnye, hogy kapunk egy alapszintű védelmet az internet felől, viszont – ha nincs jól megoldva a szolgáltatónál -, akkor sajnos a többi előfizető felől történhet egy belső fertőzés is, hisz nem vagyunk elszeparáltak… De jelen cikk szemszögéből az a fontos mozzanat, hogy eme rejtés miatt a kívülről „kopogtató” másik gép nem tudhatja, hogy a router mögött milyen/mennyi eszköz van, így azok, közvetlenül nem címezhetőek. (kvázi nem tudod őket megszólítani)
   A lényeg: Ilyenkor nem lehetünk aktívak amíg a szolgáltató nem fordít nekünk egy portot. Azonban ez nem nagyon szokott megtörténni, mert ez nem kötelessége a szolgáltatónak és technikai akadálya is lehet. A vezeték nélküli szolgáltatók szinte  kivétel nélkül NATolnak, de azért egyre ritkább.
 2. Tűzfalunk van és nem engedtük ki a klienst vagy az általa használt portot.
  • Engedélyezd a klienst vagy a portot a tűzfaladon! Ennek pontos menete tűzfalanként eltér, de két példa:
  • XP-s tűzfal esetén: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal -> Kivételek fül-> Port hozzáadása és írjuk be a kliens által használt portot. A kliens által használt portról a Beállítás Kalauzban (is) tájékozódhatunk. (CTRL+G)
  • VISTA/WIN7 tűzfal esetén: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal-> Program vagy szolgáltatás átengedése a tűzfalon (bal oldalt)-> Beállítások módosítása-> Másik programengedélyezése-> Tallózás. Fontos figyelni, hogy a megfelelő típusú hálózatra engedélyezzük!
 3. Saját man”; mso-fareast-lrouterünk van és azon keresztül kapcsolódunk a NEThez. (tehát ismét NATolva vagyunk, de itt a routert mi a biztosítjuk, mi kofiguráljuk)
  • Ilyen esetben két lehetőségünk van:
   1. A routeren, a kliensen és a tuzfalon is engedélyezzük az man”; mso-fareast-lUPnP szolgáltatást. Manapság (2011) már megbízhatóan működik a dolog. Mivel jóval egyszerűbb ez a verzió, ezt javaslomminden kezdőnek.  A beállítás menete:
    1. A kliensben itt tudjuk aktiválni a szolgáltatást: CTRL+P-> Általános UPnP port kezelés engedése. (alapértelmezetten aktív)
    2. A Tűzfalakban természetesen más-más menüpont alatt lesznek, ezért csak a három példát tudom megmutatni:
     • XP tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal -> Kivételek fül-> UPnP keretrendszerhez pipa
     • VISTA tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ-> Hálózati felderítést engedélyezzük
     • WIN7 tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ-> Speciális megosztási beállítások-> Otthoni hálózat résznél-> Hálózati felderítés engedélyezése.
    3. A routerek is eltérő menüpontba fogják rakni a dolgot. Ezt magunknak kell kikeresnünk, bár egy kézikönyv sokat segít. 😉 (A gyártó honlapján mindig megtalálható, és az elektronikus formába gyorsan tudunk keresni is.)
   2. A torrentes gépet (vagy a teljes hálózatot) átállítjuk statikus IP kiosztásra és manuális fordítunk egy portot magunknak. Ez kicsit hosszadalmasabb ugyan, viszont az eredmény garantált. A “hosszadalmasabb” szó alatt 10-20percet értek.
    Ezzel a Dinamikusról Statikus IPre című cikkben foglalkozom.