Tudomásomra jutott, egy elég megrázó hír. Pár nappal ezelott, ugyanis, egy, a nagyok közé tartozó magyar torrent trackert, az ebben illetékes hatóságok, nem kis pénzbüntetésre ítéltek.

A torrent oldal lelkes felhasználói és elsosorban a stáb tagjai, igyekeznek e pénzbüntetést összegyujteni. Ezzel, hatalmas feladatot állítottak maguk elé, bár felhasználói számukkal az elso tíz legnagyobb magyar torrent oldal közé tartoznak.
Az oldalt, több mint félmillió forint pénzbüntetésre ítélték. Az ok az volt, hogy olyan tartalmat osztottak meg Bit Torrent segítségével, amely közvetlenül a premier után került fel az oldalra torrentként.

Ijeszto belegondolni, hogy igazából, mennyi tartalom jelenik meg ilyen formában, megjelenésük után, szinte azonnal. Bár, ez megszokott tény, hiszen találkozhatunk olyanokkal is, amelyek (állítólag) még meg sem jelentek a piacon, és mégis már elérhetoek.

Az oldal vezetoi, biztosan elgondolkoztak azon a tényen, hogy egy felhasználójuk miatt történhetett meg mindez, melyet most, több mint húszezer felhasználó tapasztalhat. Habár, ennek a lehetoségére is fel kellett, hogy készüljenek, hiszen mégis fut még a mai napig is az oldal, és reményeink szerint ez így lesz a jövoben is.

És, akkor felmerülhet a kérdés bennünk, hogy melyik oldal lesz a következo, kiket fognak megbüntetni. Ez kétséges, hiszen ez lehet egy egyszeru, kapva kapott ötlet is a hatóságok részérol, vagy már, az eddigiekben is szemet szúrt nekik, ezen oldal muködése, és okot találva a büntetés lehetoségére, kihasználták az alkalmat, és „akcióba” léptek. Reméljük, a közeljövoben, nem fordul elo ilyen, vagy ehhez hasonló hatósági lépés.

Ez a hír szolgálhat példaként is (amely sajnos, ez esetben rossz példa) az újonnan létrejött, kisebb oldalak számára. Megfontolandó dolog, ezen kockázat bevállalása, mely hatalmas bukásokba vezethet, hogyha nincsen megfelelo háttere az adott oldalnak. Ez az összeg, egy magánszemélynek hatalmas összeg, pláne egy (nevezhetjük úgy is) nonprofit torrent oldalnak.
Azt hiszem, most mindegyik oldal eldobhatja konkurenciális érzelmeit ezen oldal irányában, és szurkolhat, hogy összejöjjön a pénz.

Személy szerint, elszomorított a hír, amikor a fülembe jutott. Meglepodésemet az tetézte, hogy egy ilyen „apróság” miatt kaptak büntetést, hiszen tényleg, sok olyan tartalom kerül fel megosztásra, mely még csak nem régen látott napvilágot.