Az elmúlt néhány hónapban az µTorrentet fejlesztő csapat, vagyis a Bittorrent inc. még jobban felpörgette az µTorrent fejlesztését, amit eddig se lehetett lassúnak nevezni.

Kiadtak az alap programon kívül két kísérleti verziót is, a 2.2-est és a 3.0-át.

Az új verziókba nem kevés újítást és komolyabb eszközöket vezettek be, amelyek mindenképp megérdemelnek egy próbát már csak azért is hogy lássuk merre fejlődik a torrentezés és a kliens.

 

µTorrent 2.0.x

A teljesség kedvéért azért ezt is idesorolnám, hogy ne legyen kavarodás.

Az µTorrent 2.0.4-es verzió, ahol legalábbis jelenleg tart, a stabil, torrentezésre leginkább ajánlott verzió.

Nincsenek benne kísérleti eszközök, amit tud, azt stabilan és gyorsan teszi.

Természetesen ezen is folyamatosan hajtanak végre apróbb javításokat, kompatibilitás és biztonság terén is. Érdemes mindig a legfrissebbet használni.

 

Nos akkor lássuk az újdonságokat:

 

µTorrent 2.2

Project Griffin

A Griffin projekt alapját szolgáló elképzelés az volt, hogy a felhasználók ki tudják terjeszteni a lehetőségeiket több irányba a programon belül különböző bővítményekkel, anélkül hogy ez a teljesítmény vagy a le/feltöltés rovására menjen.

Ezt úgy próbálták elérni, hogy hozzáadtak a programhoz egy web alapú keretrendszert (vagyis HTML és java alapúak az addonok), amivel mindenki könnyen és gyorsan készíthet új tartalmakat, szolgáltatásokat, amiket egyszerűen bele lehet integrálni az µTorrentbe.

Sajnos a telepíthető kiegészítők listája még erősen véges, nem tartalmaz sok bővítményt, plusz azok között sincs sok olyan, amit valóban hasznosnak lehetne mondani.

Végülis érthető, a még erősen fejlesztési fázisban levő projektre még csak az utorrent saját programozói készítettek néhány próbaalkalmazást, többek között játékok, vírusellenőrző, vizuális világtérkép, amin látjuk hogy akihez csatlakozva vagyunk, hol is van pontosan stb.

A kész bővítmények viszont már szépen működnek, probléma nélkül gyorsan lehet őket telepíteni.

Az ígéretek alapján nemsokára megnyílik a lehetőség a külsős fejlesztők előtt arra, hogy elkészítsék saját kiegészítéseiket a programhoz, amiből előreláthatólag lesz bőven.

 

µTorrent 3.0

Ebbe a jelenleg legtöbbet tudó µTorrent verzióba megtalálható a Griffin-ből már fentebb megismert bővítmény lehetőség, plusz a Pheon és Falcon project eredményeit is belezsúfolták.

Az első újdonság az „On-Demand Streaming” – Project Pheon

Egy csomag optimalizációról lenne szó, amit aktiválva, elérhető hogy nem kell megvárni amíg a film teljesen letöltődik a gépünkre, töltés közben is nézhetjük.

Ezt úgy érték el, hogy az amúgy véletlenszerűen letöltésre kijelölt szeleteket immár sorrendben tölti le a program. Így, akár letöltés közbe is nézhetővé válik a töltés alatt levő tartalom.

Persze ehhez az kell hogy elég gyors legyen a letöltés.

A szolgáltatás a gyakorlatban szinte ugyanúgy működik, mint az internetes videó megosztó portálokon levő videók, mint pl. a youtube.

Az előnyei, hátrányai is hasonlóak.

Elegendő sávszélesség és letöltési sebesség esetén nézhető a film minden gond nélkül a letöltés kezdetétől.

Viszont ellenkező esetben szaggatni fog, mivel nem kap elegendő szeletet egységi idő alatt.

Sok seederrel rendelkező torrent és gyors letöltési sebesség esetén igen hasznos lehet.

 

A 3.0 verzió másik nagy újítása a biztonságos webes hozzáférés – Project Falcon

A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy böngészőből irányítsuk az otthoni letöltéseket.

Persze volt már eddig is hasonló, de ez merőben más megközelítése a dolognak.

A szolgáltatást az alábbi címen érhetjük el, a https://falcon.utorrent.com/ oldalon.

Mint látható ez már titkosított https protokollt használ, vagyis jóval biztonságosabb mint az eddigi webes hozzáférések vagy böngésző addonok.

A használathoz előbb az utorrentben kell regisztrálni egy felhasználónevet és egy jelszót, amivel majd a fentebbi linken keresztül be tudunk jelentkezni.

A programon belüli regisztráció(dinamikus, nem maradandó regisztráció) gyors és egyszerű, nincs e-mailes aktiválás, se semmi más. Ha nem foglalt a választott felhasználónév azonnal elkészíti a hozzáférést és használható a szolgáltatás.

Belépve, a webes felület egyszerű, de minden torrent vezérlési eszközt tartalmaz, ami csak kellhet.

Ehhez kapcsolódó extra szolgáltatás még az, hogy ha egy fájl sikeresen letöltődött a gépre, a webes felületen keresztül egyszerűen áthúzható a jelenlegi gépre az állomány.

Sajnos ez a fajta másolás még le van tiltva, de hamarosan engedélyezve lesz.

Az utolsó fontos új eszköz, a torrent küldése funkció, vagyis az egyszerű megosztás.

Egészen elmés ötlet ez is, talán a leghasznosabb az új dolgok közül.

Azoknak könnyítheti meg a dolgát, aki olyan embernek akar küldeni torrentet, akinek nincs telepítve µTorrent, vagy nem tudja letölteni a torrentet.

Működése egyszerű, a torrentre jobb klikkel kattintva a torrent küldés opció kiad egy internetes direkt linket.

Ezt a linket kell elküldeni valahogy a partnernek, aki rákattintva kap egy utorrent-bundle.exe fájlt, ami letöltés után elindítva egyből nekiáll a már előre elindított és bekészített torrentet letölteni minden további szövegelés és konfiguráció nélkül.

Nos ennyi lenne a komolyabb változások listája.

Látható hogy mostmár nem csak a programhoz és torrentezéshez legközelebb álló részeket fejlesztik, hanem új ötleteket is kipróbálnak a fejlesztők, amik pedig így első ránézésre is igen hasznosnak tűnnek.

 

Raven