A WEBUI biztosítja, hogy távolról is, mindössze egy böngésző programmal elérhessük a kliensünket. Mikor lehet ennek haszna?
Például akkor ha távollétünkben is szeretnénk új letöltéseket kezdeni, vagy ha csak a jelenlegi letöltéseket szeretnénk menedzselni. Ez azonban csak úgy lehetséges ha aktívak vagyunk!

Másik – kevésbé szem előtt lévő ok lehet -, hogy többen is torrenteznének a családban és több gép is van. Ha mindenki saját klienst használna a saját gépén, akkor lehetetlen optimálisra beállítani a sávszélesség kihasználást, melynek vagy az az eredménye, hogy netezni nem lehet majd mellette (és egymást is lassítják a kliensek) vagy pedig nagyon vissza kell vennünk a kliensek által egyénileg használt sebességeket. Ilyen esetben kinevezhetjük az egyik gépet torrentes gépnek, melynek kliensét mindenki elérheti egy böngészőn keresztül és hozzáadhat/elvehet torrenteket a listából. Ezzel optimálisra állíthatjuk sávszélesség kihasználást, mert csak 1darab klienssel kell számolnunk továbbá villamos energiát is megtakaríthatunk, hisz csak 1db gép megy a torrent miatt. Ez a “változat” már működhet úgyis ha passzívak vagyunk csak a torrentes gépen kell kinyitnunk a kliens által használt portot.

Bevezetőnk után rátérhetünk most már a cikk igazi részére. Előkészületek:

Töltsük le a WEBUI-t.
Tegyük láthatóvá a rejtett mappákat: ( A feladat elvégzése után tegyük újra láthatatlanná ezeket a mappákat mert csúnya dolgokat is lehet művelni az Operációs rendszerrel ha ezekbe avatatlan kéz turkál bele)
XP fájlkezelőjében: Eszközök-> Mappa beállításai-> Nézet fül-> Rejtett fájlok és mappák megjelenítése
TotalCommander esetén: Beállítások-> Általános beállítások-> Képernyő-> Látszik a rejtett/system fájl

Telepítsük a WEBUIt!

A letöltött ZIP fájlt másoljuk (ne csomagoljuk ki!) a kliens beállításait tartalmazó mappába.
XP esetén: C: \ Documents and Settings \ Profilod \ Applications Data \ utorrent
Vista esetén: virtuálisan itt is megvan az XP elérési út.

Engedélyezzük a WEBUIt a kliensben
CTRL+P-> Haladó-> WebUI-> Web felület engedélyezése
Adjunk jelszót az Admin profilnak.
Indítsuk újra a klienst és már működik is! 🙂

Azért teszteljük is ezt a web felületet. Bár a fent említett két cél nem különbözik sokban Én mégis két részre bontanám a tesztelést:

Ha kívülről az internet felől szeretnénk elérni a klienst több szintaktika közül választhatunk: (ezt kell beírni a böngésző címsorába, mintha egy szokványos weblapot nyitnánk meg)
http://Külső_IP_címünk:A_kliens által_használt:port/gui/index.html
Példa:
http://Admin:Admin_jelszava@Külső_IP_címünk:A_kliens által_használt:port/gui/index.html
Példa: http://Admin:jelszavam:82.133.45.32:13456/gui/index.html
A két szintaktika közötti különbség lényege, hogy az utóbbinál nem kell külön megadnunk a felhasználói név jelszó párost egy felugró ablakban.
Ha belülről, a belső hálón szeretnénk elérni a klienst akkor nem kell aktívnak lennünk, elég ha csak a torrentes gépen van nyitva a kliens által hazsnáltt port. Itt szintén több szintaktika közül választhatunk: (ezt kell beírni a böngésző címsorába, mintha egy szokványos weblapot nyitnánk meg)
http://A_torrentes_gép_IP_címe:A_kliens által_használt port/gui/index.html
Példa:
Ilyenkor “nem árt” ha statikus IP kiosztáson van a torrentes gép, hogy mindig ő kapja ezt az IP címet.
http://A_torrentes_gép_NEVE:A_kliens által_használt_port/gui/index.html
Példa: http://torrentes:13456/gui/index.html
Ha ezzel a szintaktikával használjuk a dolgot, akkor nem kell statikus IP kiosztás.
A gép nevét itt tudjuk meg illetve itt tudjuk módosítani: Jobb klikk a saját gépen-> Tulajdonságok-> Számítógépnév fül-> Módosítás gomb
És persze ebben az esetben is működhet a http://Admin:Admin_jelszava@Külső_IP_címünk:A_kliens által_használt:port/gui/index.html
Példa:
Itt is újra igaz, hogy IE alatt nem működik ez a link és hogy az az előnye, hogy így nem kell külön megadni a felhasználói név-jelszó párost.

Kiegészítés a dinamikus külső IP-pel rendelkezőknek

A legtöbbünknek használhatatlannak tűnhet ez a külső elérési lehetőség, mert Internet szolgáltatónk dinamikusan osztja ki nekünk az IP címet. Azonban ezen könnyen lehet segíteni. 🙂

Ha van routered akkor döntsük el, hogy mit szeretnénk: Csak 1 gépet elérni kívülről vagy többet is?
Ha több gépet is szeretnénk elérni akkor mindenképpen a routert kell beállítanunk. Ezt egy DDNS nevezetű opcióban tehetjük meg. Itt láthatjuk majd a router által támogatott oldalak listáját is. Ha kiválasztottuk akkor regisztráljunk az adott oldalon és adjuk meg a routernek a jelszót és hasonló adatokat.
Ha csak 1 gépet szeretnénk elérni akkor választhatjuk a fentebb leírt verziót de van egy alternatíva is: A MyIp.hu-n van kliens program amivel csak 1 gépet érhetünk el kívülről. Ha ezt a második verziót választjuk akkor célszerű lehet berakni az automatikusan induló programok közé. (Csak húzzuk ezt az EXE fájlt a Start menü-> Minden Program ->Kellékek ->Indítópultba.)
Ha nincs routered akkor a MyIp.hu-t ajánlanám, mert magyar és fel van vértezve részletesebb leírásokkal is. 😉 Beállítása megint csak annyi, hogy letöltjük a Kliens programot és regisztrálunk az oldalukon.

Természetesen sok oldal létezik, ami ezzel a szolgáltatással foglalkozik. Néhány példa:

MyIp.hu
Ddns
TZO
NOIP.com