Feliratos AVI DVDre A cikk mindössze a “feliratos” szó miatt született meg, hisz a legtöbbünknél telepítve van a Nero (Vision), mellyel roppant egyszerű ez a feladat. Azonban nem egyszer előfordult már mindenkivel, hogy eredeti szinkron mellet, felirattal szerette volna megtekinteni az adott filmet a DVD lejátszóján. Az “AVI + Felirat egyesítése” cikk ez eddig is segített, de korántsem volt egyszerű és időkímélő az a megoldás. A mostani cikk ezen fog változtatni, mert egyetlen programmal fogjuk elkészíteni a DVD-t és ráadásul ki-be kapcsolhatjuk majd a feliratokat. (és hangsávokat)

 1. Kezdésképpen be kell szereznünk az AVI2DVD  programot, mely természetesen ingyenes. Telepítése roppant bonyolult, hisz folyamatosan az OK-éra és NEXT gombokra kell csak kattognunk. 😉
 2. Telepítés után a program angol nyelven fog velünk kommunikálni, de könnyedén rábírhatjuk a magyar nyelvre is: Csak keressük ki a magyar zászlót a felső zászló sorban. (1. pont) Egy újraindítás után már (nagyjából) magyar lesz a kezelőfelület.
 3. Kezdésképpen be kell töltenünk az AVI fájlt a betöltés (2) gombbal. Ezzel a betöltéssel egyetlen gondunk lehet csupán: Ékezeteket tartalmaz a fájlnév. (Erről kapunk egy tájékoztató hiba üzenetet Sajnos át kell neveznünk a fájlt minimum a konvertálás idejére…
 1. A következő, “Kimenet” fülön alaphelyzeten nem kell semmit sem átállítanunk. Azonban lehet. Ilyen például az, hogy hova tárolódjon el majd a kikonvertált DVD formátum. (4) Ha kivesszük a jelölést az ISO elől akkor Csak a videó fájlokat fogja elkészíteni (VOB, SUB, IFO) és nem fog külön ISO-t is létrehozni. Tulajdonképpen ez csak tárhely kérdése, mert ISO esetén még egyszer annyi tárhelyre lesz szükségünk…
 1. A következő fülön a kódolás részleteiről dönthetünk. Itt sem kell átállítanunk semmit sem, de ki lehet több fajta eljárást is próbálni. Vázlat pontokba szedve:
  • QeEnc: Jobb minőséget ad, de ez több időbe is fog igényelni.
  • FreeEnc: Viszonylag jó minőség viszonylag rövid idő alatt.
  • NuEnc: Nagyon jó minőséget produkál, de nagyon időigényes is!
  • HCEnc: Jó minőségű átalakítást végez és jobban paraméterezhető
  • CCE: Elvileg “szuper” minőséget eredményez, de külön be kell szerezni a codecet, és tekintettel az AVI fájl eleve gyengébb minőségére nem tudom javasolni.


Összegezve: A FreeEnc-et ajánlja a program, mert jó az ár/érték aránya. Nem érdemes ettől különösebben eltérni, mert az AVInál már eleve voltak veszteségeink…

 1. Az utolsó fülön a DVD menüt paraméterezhetjük. Ebbe a részbe különösebben nem mennék bele, mert ez esztétika csupán, semmi más. (A feliratok és hangsávok között a távirányítón is tudunk váltani nem kell hozzá a menü…)

Alul mindvégig jelen volt 3 opció. (5) Az elsőt bekapcsolva a számítógép ki fogja magát kapcsolni amint befejezte a konvertálást. A középső bekapcsolása esetén csak a konvertáló program fogja önmagát bezárni. A harmadik jelölő dobozka funkciójára sajnos nem jöttem rá. 🙁 Ezenkívül még jól jöhet a címsoron megjelenő “extra” gomb (6) a bezárás-előző méret-tálca gombok mellet. Ez a gomb az óra mellé küldi a programot, ami így a konvertálás idejére egyáltalán nem lesz útba.

Kezdők figyelem! Senki se ijedjen meg ha esetleg új, ismeretlen ablakok jelennek meg, vagy egy DOS parancssor. Ez azért van, mert az AVI2DVD (is) több, ingyenes programból tevődik össze és nem feltétlen van grafikus kezelőfelülete.

Derwer