Lehetővé teszi a tracker nélküli torrentek előállítását és használatát.
A működéséről: A DHT-t engedélyező felhasználók között létrejön egy adatbázis, ami tárolja, hogy kinél, milyen torrent van. Azonban ez az adatbázis nincs központi szerveren. Sőt egyben sehol sincs meg, csak a több száz-ezer PEER alkotta bolyokban léteznek, szétosztva a kliensek között, folyamatosan cserélődve. Így elsőre elég kétesnek tűnik a dolog, de tényleg működik. 😉
A privát oldalak kérni/javasolni szokták, hogy kapcsoljuk ki ezt a funkciót, mert a DHT-n forgalmazott adatmennyiséget nem láthatja a tracker így nem is számolhatja el, és ebből adódhatnak félreértések. (Nem gyakoriak, de nem is olyan ritkák, mint a fehér hollók) Ellenben a publikus oldalról letöltött torrenteknek kifejezetten jól jön a dolog, mert ott úgy sem nézi a tracker a dolgokat, és nem kevés plusz PEER be tud kapcsolódni… Tehát nincs egyértelmű szabály, hogy ki legyen kapcsolva, vagy épp be. (Egyébként lenne megoldás a dologra: A privát oldalakra feltöltendő torrentek esetén, készítéskor be kell(ene) pipálni a Privát torrentet, aminek hatására az a konkrét torrent nem megy ki DHT-ra.
Másik nagyon fontos felhasználási területe az amikor privát anyagokat szeretnénk eljuttatni ismerőseinkhez, mert elég csak a kis torrent fájlt átküldeni és azt megnyitnia egy torrent klienssel.