Bizonyára már mindenki bosszankodott eleget a lassú le/feltöltés miatt. Ez a cikk ezen próbál segíteni néhány tippel. A tippek elsősorban utorrent kliensre vonatkoznak.
Sokan amint nem megy a letöltés teljes sávszéllel, egyből klienst váltanak. Pedig a kis sebesség okai inkább a “külső” hatásokon múlik, mint a kliensen. Vegyük most sorba, hogy lehet kicsiholni egy elfogadhatóbb sebességet µTorrent klienssel.
1. Első és legfontosabb, hogy minden torrentezőnek tisztában kell lennie az internet kapcsolata sebességével. Ezt egyszerűen kiderítheted egy sebesség ellenőrzéssel például itt: Speedtest.net
Fontos, hogy a teszt során ne fusson chat, letöltés/feltöltés, fájlmegosztó program, mert ezek befolyásolhatják a mérési eredményt. Ha lefutott a teszt, akkor a mért értékeket érdemes összevetnünk a szerződésünkben lévő előfizetett sebességekkel, ha ezek nagyjából megegyeznek, akkor ugorhatunk a következő lépésre.

A sebességmérés illetve a szerződésed alapján tudod, hogy mekkora sávszélességgel rendelkezel. Ezek alapján fogod tudni kiszámolni a maximális feltöltési sebességet és a későbbiekben a letöltési slotok számát stb.

A következőkben az itt látható mérési eredményeket veszem alapul (letöltésnél 60 Mbps, feltöltésnél 30 Mbps sebességgel számolva):

speedtest

 

Fontos, hogy a szerződésedben illetve a speedtest-en mért értékek Megabit/másodperc értékben vannak megadva, viszont µTorrent-en belül KiloBájt/másodperc értékeket adunk meg. Ez azt jelenti, hogy a mért és szerződésben lévő értékeket el kell osztani 8-cal, hogy megkapjuk a tényleges sebességünket. (Informatikai mértékegységek 8 bit = 1 Bájt, további részletek ITT) µTorrent-en belül a feltöltési sebességet a maximális feltöltési sebességünk 80%-ra állítsuk be. Jelen esetben 30 Mbps/8 * 0,8 = 3 MBájt lesz a feltöltési sebesség, amit be kell állítani.

2. Aktívvá kell tenned a kapcsolatodat. Ez azt jelenti, hogy a tűzfalnál fontos a kliens által használt portot, a bejövő és kimenő UDP/TCP portot kiengedni.
Az alábbi cikk kapcsolódik a témához: – Passzívból aktívba, de van tutorial videónk is.

3. Fontos megbizonyosodni (router esetén) a jól beállított port forwardingról. Kapcsolódó cikkek, linkek:
o Passzívból aktívba
o Címfordítás – NAT és Proxy
o Port Forwarding. (elmélet)
o portforward.com

4. Jó ellenőrizni, hogy spyware, vírus nem okoz felesleges forgalmat. Ha nincs telepítve erre fejlesztett irtó programod, ott van az on-line szkenner lista, választhatsz.

5. 3 féle lehet a network állapot:
o Azt jelenti, hogy minden rendben van, a port átirányítva és fogadhatsz bejövő kapcsolatot. Ez a legjobb.
o Azt jelenti, hogy jelenleg nincs bejövő kapcsolat. Ha huzamosabb ideig nem vált zöldre, az azt jelenti, hogy nincs rendesen átirányítva a port.
o Leginkább az okozza, hogy a tűzfal blokkolja a portot, vagy egy másik kliens használja, esetleg egy másik alkalmazás.

Az eddig említett dolgok után, a továbbiakban feltételezem, hogy a “Network OK” felirat a státusz sorban szerepel és Windows xp op rendszer alatt fut a kliens.
Érdemes még megjegyezni, a megfelelő beállítások mellett is lehet lassú a letöltés, pl.: a seederek hiánya (nincs kitől tölteni, vagy ha van, lassú a feltöltése), esetleg a passzív-passzív gond (nem tudtok kapcsolódni egymáshoz)…

A másik dolog, hogy a sokak szerint több kapcsolat (connection) = nagyobb sebesség. Ez nem így van. Erősen befolyásolja a letöltési sebességet a sok kapcsolat és sok egyidejűleg futtatott torrent. Mert a peerek közötti kommunikáció elveszi a feltöltési sávszélességet. Torrentet pedig 1-2-nél többet nem érdemes egyszerre futtatni. Jegyezzük meg, hogy feltöltési sebesség lehet állandó, de a letöltési sebesség csak ritkán. LAN-on esetleg, de interneten nem. A le/feltöltési sebesség folyamatosan változhat a peerek folyamatos ki/be lépkedésével. Sokan keverik ezeket: kB/s = kilobájt per másodperc, ezzel: kb/s = kilobit per másodperc. A kettő között pedig hatalmas a különbség. A gyakorlatban, ha a feltöltési sebességed mindössze 128 kb/s (=16 kB/s tényleges) és a letöltési sebességed pl 4x nagyobb (vagy nagyobb), mondjuk 640 kb/s (= 80 kB/s tényleges), egy jól seedelt torrentnél (10:1 arány) a feltöltési sebesség 2-3 szorosa lesz a letöltési sebesség. Ez persze változhat egy publikus tracker és egy nem publikus között. Nagy a különbség a kettő között. Mint látod a BitTorrent-tel ez az alapvető gond, hogy a népnek általában a letöltési sebessége többszörösen nagyobb, mint a feltöltési. Ez az oka, hogy nehéz olyat találni ahol el lehet érni a maximális letöltési sebességet.

• Érdemes gyakrabban futtatni egy töredezettség mentesítőt, ez azért is jó, mert a letöltött “szeleteket” könnyebben lehet vinyóra írni, persze a sebességet ez nem befolyásolja. A Torrentezés amúgy is töredezetté teszi a partíciót.

• Kényelmes és hasznos tud lenni a TCP/IP Optimizer nevű programocska (letöltés, ami magát a kapcsolatot állítja be az ideálisra. Csak le kell tölteni, elindítani, megadni a maximális letöltési sebességet, és vagy manuálisan megadni, vagy kérni egy a program által használt optimális beállítást. Ha netán mégse volna be, vissza lehet állítani az eredetire a beállításokat.

• Hasznos kis program még amely módosítja a TCPIP.sys fájlt (letöltés).. Érdemes mindenképp kipróbálni. A letöltéseknél megtalálható. Ezzel lényegében fel tudjuk oldani a net.max_halfopen-t, ami eredetileg 10-re van korlátozva.
használat: letöltés után indítsuk el a programot, majd nyomjuk meg a “C” betűt, ha a feltöltési sebességed 128 kb/s, írj 128-at, bár érdemes 60-80 közé eső értéket adni első alkalommal, majd tesztelni, ha megfelelően működik minden, akkor lehet nagyobb értéket is adni, de ne legyen több 100-nál. Ha ez megvan, nyomj entert majd “Y”-t. Ezután a Windows küldeni fog nekünk 1-2 ablakot, ami figyelmeztet a rendszerfájl változtatásra, kattintsunk a “Mégse” feliratú gombra. Miután sikeresen lefutott a program, indítsuk újra a gépet és immár a beállított értéket tudjuk használni.

• Megemlíteném azokat a torrent fájlokat, amik töltése közben rettentő sok “hash fail”-okat generál sok elveszített adattal. Ezeket a RIAA/MPAA, HBO “fertőzte” meg, akik ezzel próbálják elvenni a nép kedvét a töltögetéstől. Ilyenkor ezt törölni kell. Ez leginkább publikus trackereken történik meg.
Ha esetleg majdnem mind torrentnél ilyen hiba keletkezik, akkor meglehet, hogy a memóriád hibás. Ezt kiderítheted a MemTest86 programmal.

A továbbiakban µtorrent “Beállítások/BitTorrent” alatti dolgainak beállítása jön.

Amiket itt érdemes bekapcsolni, beállítani:
• Port a bejövő kapcsolatokhoz: Hát itt mindenki választhat egyet, amit aztán ki kell engedni a tűzfalon, és ha van, a routeren.
• UPnP port kezelés engedélyezés: pipa mehet.
• NAT-PNP port hozzárendelés: pipa mehet.
• µTorrent hozzárendelés a Windows tűzfalhoz: Ha a Windows beépített tűzfal programját használjuk, érdemes kipipálni, más esetben nem.
• BitTorrent menüpont:
Fontos hogy a Protokolltitkosítás legyen engedve és az \’Öröklött bejövő kapcsolatok…\’ előtt is legyen pipa.
• Továbbá még ezen a részen ki kell pipálni a következőket: DHT hálózat engedélyezése, DHT engedése új torrenteknél, Helyi peer keresés, Tracker kérdezése a scrape…, Peer kicserélés engedése.
Hogy megbizonyosodj arról, hogy a legjobb beállítást használod, tesztelned kell egy olyan torrent fájlal, ami biztos, hogy kipörgeti a maximális sebességet.
Ilyet innen tölthetsz le: A Openoffice.org P2P letöltő központ
Először válassz 1 verziót, majd az operációs rendszered típusát és végül a nyelvet. Persze mindegy mit adsz meg, úgyis csak a sebesség tesztelése végett kell a torrent.

Ezután a letöltött .torrent fájlt indítsd el utorrentben, de közbe semmi más letöltés ne menjen. Ennél a torrentnél jó beállítások esetén nagyon hamar el kell érje a maximum letöltési sebességet, ha mégse megy elég gyorsan, akkor változtatnod kell a beállításokon.
Ne feledd, hogy ez csak egy teszt, akármikor leállíthatod, ha ennél a torrentnél elérted a megfelelő sebességet, biztos lehetsz benne, hogy jó körülmények között más torrentnél is sikerülni fog. Ha a többi torrent lassan megy, de ez gyors, akkor a probléma a lassú torrent esetében anem a beállításokban van, hanem pl a kevés és lassú seederekben.

 

Genesis