Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mik azok az alapvető beállítások, amelyeket elvégezve kényelmesen nekiláthatsz a program használatának. Fontos megjegyezni, hogy ez egy ajánlás, ezért az itt leírtakat nem kötelező követni, nem kötelező vele egyetérteni, de ezek beállításával kényelmessé, gördülékennyé válhat a munka.

Ha telepítetted a klienst, akkor kezdheted a beállítások elvégzését, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudd használni a programot.
Itt máris előjön egy új lehetőség, amely nem más, mint a portable változat létrehozása a programból.
Ennek több előnye is van:
– ha újratelepíted a rendszert, akkor nem fognak elveszni a már meglévő torrentek és a beállítások, tehát ugyanúgy tudod használni a programot tovább, mint ahogy újratelepítés előtt volt
– megkímélheted magad néhány problémától, amely a telepített verzió esetén elő szokott fordulni, ezeket most nem részletezném.

A portable verzió létrehozása nem egy bonyolult feladat, erről olvashatsz egy CIKKET is oldalunkon, de TUTORIAL VIDEÓNK is van, melyben lépésről-lépésre bemutatjuk a folyamatot.

A kliens nem csak angolul tud kommunikálni, hanem másik 43 nyelven is, köztük magyarul is. A honosítás menete a következő:
– Kapcsold ki a klienst. A bezárás gombra kattintva csak az óra mellé megy le a kliens, tehát jobb klikk az óra melletti ikonon és Exit.
– Töltsd le majd nyisd meg a nyelvi fájlt tartalmazó zip fájlt (ITT érheted el) és másold be a nyelvi fájlt a kliens telepítési mappájába. (Alapértelmezetten: “C:\Program Files\uTorrent”). Minden honosítás mellé van mellékelve egy olvassel.txt állomány, melyet olvass át figyelmesen és kövesd a benne lévő utasításokat, hogy a honosítás megfelelően működjön.
– Indítsd el a klienst, ami immár magyarul fog beszélni.

Ha ezzel megvagy, akkor belevághatsz az alapvető beállítások elvégzésébe, ehhez menj a Beállítások – További beállítások menüpontba a kliensben vagy nyomj CTRL+P kombinációt.

Általános fül:

 • Nyelv – valószínűleg angolt fog mutatni, de ezzel ne foglalkozz, mert a fent leírt módszerrel honosítottad a programot.
 • Minimalizálás a tálcára induláskor – ezzel az opcióval a kliens mindig kis méretben fog indulni és az óra mellett fog megjelenni ikon méretben. Ez hasznos, mert ha indul a Windows vagy indítod a programot asztalról, akkor nem jelenik meg teljes méretben a program ablaka, így nem zavarja meg a munkavégzést.
 • Társítás ellenőrzése indításkor – a program minden induláskor leellenőrzi, hogy a .torrent kiterjesztésű fájlok társítva vannak-e a programmal. Ha nincsenek, akkor újra társítja őket a µTorrent-hez.
 • µTorrent indítása a rendszerrel – a program automatikusan elindul, amint a Windows betöltődött, így automatikusan folytatja a le és feltöltési folyamatokat.–> Az automatikus frissítést azért nem ajánlom bekapcsolni, mert portable verzió esetén amúgy sem tud frissülni megfelelően a kliens, mert nem oda telepítené a frissítést, ahova mi tettük a programot, másrészt a letöltött fájlok felülírnák a már meglévő programot, amely nem szerencsés, ha az újabb verzió hibás és összeomlik működés közben. Ilyenkor nem tudnád már visszatenni a régebbi verziót, viszont, ha mindig letöltöd a legújabb .exe fájlt és bemásolod az általad létrehozott portable mappájába, akkor akármennyi verziód lehet (csak másképp kell elnevezni pl. utorrent.v2.2.exe, utorrent.v.3.0.exe stb.). Előfordulhat, hogy az egyes főverzió váltásokkor (v2 -> v3) megváltozik a config fájlt szerkezete, ezért néhány beállítás megváltozik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindent elölről kell beállítani, hiszen a fő beállítások nem változnak radikálisan egy-egy új verzióban, csak apróbb finombeállításokat kell majd újra elvégezni pl. fejléc oszlopainak újra beállítása.
  –> Ilyenkor persze a megfelelő honosítást is úgy kell elnevezni, ahogy az .exe fájl is van, hogy a megfelelő honosítás a megfelelő program verzióval szinkronban legyen.
 • Minden állomány előre lefoglalása – ajánlott bekapcsolni ezt az opciót is, mert két előnye is van:
  – Nem fordulhat elő, hogy töltés közben fogy el a szabad hely a merevlemezen.
  – A letöltött fájlok nem lesznek töredezettek, így elérésük gyorsabb, és a meghajtó sem lesz töredezett/lassú.
  –> Maga a funkció annyiból áll, hogy mikor elkezdesz letölteni egy torrentet, akkor egyből lefoglalja az egész torrent méretét (vagyis annyit, amennyit letöltesz belőle) a merevlemezen. Ennek hatására nem fog előfordulni olyan eset, hogy egyszerre több mindent is töltesz egyszerre és a letöltés közepén elfogy a szabad hely, valamint a winchestered is kevésbé lesz töredezett.
 • Készenléti mód kikapcsolása, ha van aktív torrent – érdemes bekapcsolni, mert ennek hatására a program megakadályozza, hogy a Windows készenléti módba lépjen. Készenléti módban a le és feltöltés leáll, ha WIFI-n keresztül megy a net, akkor a WIFI adapter is kikapcsolódik, így nem tudnál tölteni.
 • .!ut kiterjesztés a félkész fájloknak – nem fontos engedélyezni, azonban előnye, hogy amíg nem fejeződött be egy fájl letöltése, addig ezt a .!ut kiterjesztést kapja a fájl és nem lehet megnyitni. Amint elkészült a fájl letöltése a kiterjesztése az eredeti (exe, rar, zip stb.) állapotba kerül. Ez hasznos lehet pl. egy zenei albumnál, amit már letöltés közben szeretnél elkezdeni hallgatni, mert ilyenkor a már látod, hogy mely számok letöltése fejeződött be és ezeket le tudod játszani, míg a többi töltődik.

Kezelőfelület:

 • Megerősítés tracker törlésekor – a program figyelmeztet, ha egy torrent feladatnál trackert akarsz törölni.
 • Sorok elkülönítése eltérő színekkel – nagyon hasznos opció. Bekapcsolása esetén a főablakban található torrent feladatok listájának sorait különböző színekkel fogja elkülöníteni a program. Egy sor fehér egy sor szürke jelöléssel fogja megjelölni a sorokat a kliens, így átláthatóbbá válik az egész lista.
 • Részletes fájlprioritási lista használata – ha bekapcsolod, akkor egy adott torrent feladatnál részletesen lehet majd kezelni a fájlok prioritását. Alapesetben csak magas, normál, alacsony prioritások vannak, de ha ezt az opciót bekapcsolod, akkor egy 15 fokos listát kapsz, így részletesebben tudod állítani, hogy a fájlok milyen sorrendben töltődjenek le.
 • Kis méret gombra kicsinyítés az óra mellé – a program az óra mellé kerül, ha a jobb felső sarokban található Kis méret gombra kattintasz.
 • Bezárás gombra küldés az óra mellé – a program az óra mellé kerül, ha a jobb felső sarokban található Bezárás gombra kattintasz.
 • Mindig jelenjen meg a tálcaikon – minden esetben meg fog jelenni a program ikonja az óra mellett, ha a program fut, ez azért hasznos, mert így látod, hogy fut-e a kliens vagy sem.
 • Buboréktippek megjelenítése a tálcán – a program látható értesítéseket jelenít meg az óra fölötti területen (letöltés befejezve, torrent hiba stb.), így azonnal értesülhetsz róla, ha valami fontosabb esemény történik.
 • Tálcaikon nyitása egy kattintással – az óra mellett csak egyszer kell ráklikkelni a program ikonjára, hogy megjelenjen a kliens ablak.
 • Kattintásra mindig legyen aktív – ha rányomsz a program ikonjára és megjelenik az ablak, akkor a program ablaka lesz aktív, tehát abban tudsz feladatot végezni. Ha nem lenne aktív az ablak, akkor ugyan látnád, hogy mi történik a programban, de először még bele kéne klikkelned a programba és csak utána tudnál tovább kattintani egy menüre vagy feladatra. Ezzel megspórolsz egy kattintást.
 • Program ablakának aktiválása – Ha megnyitsz egy .torrent fájlt, akkor a program ablaka előugrik. Ez azért hasznos, mert egy .torrent fájl megnyitásakor automatikusan felugrik a program ablaka, nem kell még külön megnyitni azt.
 • Ablak megjelenítése a torrentben lévő fájlokról – nagyon hasznos funkció. Egy-egy torrent feladat több fájlt is tartalmazhat nem csak egyet (egyszerre több rar, zip, iso fájl stb.). Engedélyezve ezt az opciót a program megjelenít egy ablakot a torrent feladatban lévő fájlokról és te kiválaszthatod, hogy mely fájlokat szeretnéd letölteni, mennyi helyet fog ez foglalni, hova szeretnéd letölteni stb.

Mappák:

 • Új letöltések helye – Itt adhatod meg, hogy hova töltse le a torrenteket a program. Ajánlott rendszer partíciótól különböző meghajtót megadni, amin nem fognak elveszni az adatok véletlen törlésből, újratelepítésből adódóan.
 • .torrent fájlok helye – itt adhatod meg a programnak, hogy hol tárolja a megnyitott .torrent fájlokat.
  –> A következő formában érdemes megadni a mappát: \\torrent fájlok\\ meghajtó betűjelet nem kell elé írni, mert ezzel a beállítással elérheted, hogy a program minden .torrent fájlt a µTorrent mappáján belül tároljon el. Ez különösen a portable verzió létrehozása esetén előnyös, mert ilyenkor nem vesznek el a már letöltött .torrent állományok és egy esetleges rendszer újratelepítés után nem kell újra letöltened minden fájlt, hogy folytathasd a le vagy feltöltést.
  –> Ebben az esetben, ha pl. a D meghajtóra tetted az utorrent mappát, akkor a .torrent fájlok a “D:\utorrent\\torrent fájlok\” mappába fognak kerülni.

Befejezett torrentek áthelyezése ide – ugyanaz vonatkozik rá, mint a .torrent fájlok helye opcióra, javaslom, hogy ugyanazt a mappát add meg, a példában “\torrent fájlok\” Kiegészítés: Ha a már elkezdett/befejezett állományokat szeretnél másik meghajtóra költöztetni, akkor sem bonyolult a helyzet:
– Állítsd meg ezeket a feladatokat a kliensben
– A winchesteren lévő letöltött fájlokat másold át oda, ahol tárolni és folytatni szeretnéd azok le vagy feltöltését. (várd meg, amíg minden átmásolódik)
– Jobb-klikk a kliensben lévő feladaton majd válaszd a Haladó opcióban lévő Letöltés helyének megadása lehetőséget és az így felbukkanó ablakban pedig tallózd be a fájl(oka)t vagy a mappát. – Most már újra elindíthatod a feladatot, igaz pár percig még ellenőrizni fogja a fájlokat a kliens.

Kapcsolat:

 • Port a bejövő kapcsolatokhoz – ide kell megadni azt a portot, amin keresztül a kliens a ki és bejövő kapcsolatokat bonyolíthatja. Érdemes 50000-65000 közötti számot megadni, mert biztosan nincs más program, amely ilyen portokat használ a kommunikációra, így nem lesz összeakadás a programok között.
  –> Fontos megjegyezni, hogy ezt a portot kell aktívvá tenni majd a routerben (amennyiben használsz) és tűzfalban is.
  –> Port aktívvá tételéről CIKKÜNKben olvashatsz, de TUTORIAL VIDEÓN is bemutatjuk a portforward folyamatát.
 • UPnP kezelésének engedélyezése – engedélyezve a funkciót elérhető, hogy külön beállítás nélkül is aktív legyen a korábban beállított kapcsolati port.
  –> Ahhoz, hogy ez a funkció működjön a routerben és a tűzfalban is engedélyezni kell az UPnP kapcsolatok használatát.
  –> Egyes esetekben problémát okozhat ezen opció engedélyezése (lefagyó router, akadozó kapcsolat stb.), ilyenkor ki kell kapcsolni ezt az opciót és kézzel beállítani a portot aktívnak.
  –> Ha már kézzel korábban aktívvá tetted a portot, akkor ezt nem muszáj engedélyezni, így elkerülhető, hogy probléma lépjen fel. Azonban, ha nem tapasztalsz hibát, ha ez be van kapcsolva, akkor hagyd bekapcsolva.
 • NAT-PMP port figyelése – hasonló az UPnP-hez. Engedélyezd, de ha probléma lenne a kapcsolattal, akkor kapcsold ki.
 • Hozzáadás a tűzfal kivételek listájához – ezt bekapcsolva a kliens automatikusan hozzáadja magát a tűzfalhoz, hogy engedélyezze a bejövő kapcsolatokat a µTorrent felé. Nem biztos, hogy ez elég, lehet, hogy kézzel aktívvá kell tenni ettől függetlenül a korábban beállított portot a fentebb leírt módon.

Sávszélesség:

 • Maximum feltöltési sebesség – itt megadhatod, hogy a kliens mekkora sávszélességet foglalhat a maximum sebességből. –> AJÁNLOTT a maximális feltöltési sebesség 80%-ra állítani ezt az értéket. Ha például szerződés szerint a feltöltési sávszélesség 256kbit, akkor ez azt jelenti, hogy maximum 32KB/s-mal tudsz feltölteni (mivel 8bit = 1Bájt, ezért a szerződésben megadott értéket 8-cal osztva kapjuk meg a valós KBájt/mp, Mbájt/mp értéket). Ennek a 80%-a 25,6, lefelé kerekítsük a biztonság kedvéért, tehát 25-re érdemes beállítani a max. feltöltési sebességet.
  A µTorrent-ben lehetőség van a le illetve feltöltési sebesség korlátozására, ezt a fenntebbi opciónál is leírtam. Ezt azonban csak akkor tudod megtenni, ha a következő opciókat bekapcsolod:
 • Limit alkalmazása a túlforgalmazási arányhoz
 • Limit alkalmazása uTP kapcsolatokra
 • További fontos beállítás a sávszélesség menüpontban:

 • Kapcsolatok maximális száma összesen – ez adja meg a programnak, hogy összességében hány kapcsolatot létesíthet az összes torrent feladat számára. Sokan értelmetlenül nagy számot adnak meg teljesen feleslegesen. A túl nagy beállítással azt érheted el, hogy az internetkapcsolat lelassul vagy teljesen használhatatlan lesz, továbbá ha ezzel egy időben még nagy mennyiségű torrentet is futtatsz egyszerre, akkor a merevlemez élettartamát rövidítheted.
  –> Tehát javaslom, hogy ezt az opciót valahol 200-300 között válaszd meg.
 • Peerkapcsolódások maximális száma torrentenként – azt adja meg, hogy 1 adott torrent feladatnál hány seeder és leecher kapcsolatot létesíthet a program.
  –> Javasolt beállítás 60-100 között.
 • Feltöltési szál torrentenként – azt adja meg, hogy 1 adott torrent feladatnál mennyi lehet a feltöltési szál.
  –> 5Mbit feltöltési sávszélességig a 3-5 ajánlott, ennél nagyobb feltöltési sávszélesség esetén már lehet próbálkozni 8-15 között
 • Új feltöltési szál indítása, ha a feltöltési sebesség <90% – engedélyezve a kliens új feltöltési szálakat fog indítani abban az esetben, ha azt érzékeli, hogy a feltöltési sebesség a lehetséges sebességhez képest alacsonyabb, mint 90%
  –> Engedélyezve elérheted, hogy jobb legyen a feltöltési sebességed. Ha lassú a feltöltési sebességed pl. ADSL kapcsolatnál, nem biztos, hogy jó ötlet engedélyezni. Ha szakad a netkapcsolat vagy lassú az internet, akkor ajánlott kikapcsolni.

BitTorrent:

 • DHT hálózat engedélyezése – a DHT lényege, hogy tracker nélkül is lehessen torrenteket forgalmazni a hálózaton, alapvetően gépről-gépre történik közvetlenül az adattovábbítás nincs közbeiktatva tracker.
  –> Fontos megjegyezni, hogy ez zárt (regisztrációhoz között) oldalakon tiltott funkció, ezért kapcsold ki vagy mindig ellenőrizd, hogy a zárt oldalról származó torrentnél nincs engedélyezve a DHT, habár ez alapértelmezésként tiltott opció (nem állítható) ezeknél a torrenteknél.
 • Helyi peerkeresés engedélyezése – a helyi hálózaton (LAN-on) ellenőrzi, hogy van-e olyan, akinek megvan már az adott torrent.
 • UPD tracker támogatás engedélyezése – célja, hogy tehermentesítse a szervereket. Érdemes engedélyezni, habár kevés torrent tracker támogatja.
 • Scrape-inform. kérése a trackerről – a torrenthez tartozó alapvető információk lekérése a trackerről, mint pl. seeder, leecher szám stb.
 • Peercsere engedélyezése – lényege, hogy ha egy feltöltő kilép mielőtt a tőle érkező adat átérne hozzánk, akkor helyére a program keres egy másik feltöltőt, akitől folytathatja az adatkérést onnan, ahol éppen tartott a töltés.
 • Sávszélesség szabályzó engedése – segítségével a µTorrent automatikusan szabályozza a le és feltöltési sebességet. Ha böngészel torrent letöltés vagy feltöltés közben, akkor a böngészést nem fogja így akadályozni a töltést, mert a program visszavezi a sebességet, hogy akadálytalanul tudj böngészni, majd visszaengedi a sebességet.
  –> Fontos, hogy ha ezt bekapcsolod, akkor a kézi sebességkorlátozás, amit fenntebb a sávszélesség menüpontnál írtam nem fog működni, tehát csak akkor engedélyezd, ha amúgy nem szeretnéd korlátozni a sebességet.
  Protokolltitkosítás: Kimenő – Erőltetve – Titkosítatlan bejövő kapcsolatok engedélyezése

Várósor:

 • Aktív torrentek maximális száma (fel- vagy letöltés) – azt adja meg, hogy összesen mennyi torrent futhat egyszerre a kliensben, mindegy, hogy az fel vagy letöltés.
  –> Nem érdemes 7-10 feladatnál többet futtatni egyszerre, mert megterhelheti a merevlemezt és a processzort.
 • Aktív letöltések maximális száma – azt adja meg, hogy összesen egyidejűleg mennyi letöltés futhat. –> 3-5 letöltés egyidejű futtatása még elfogadható, de többnél már nagyon leterhelődhet a merevlemez és a netkapcsolat, ezért nem ajánlott többet futtatni.
 • Seed cél – minimális arány – itt százalékban kell megadni, hogy egy adott torrentet mekkora arányig seedeljen a program. 100% azt jelenti, hogy 1:1 arányban seedeled vissza, azaz, amennyit letöltöttél, annyit töltesz vissza. Ajánlott legalább 150% vagy több.