Előfordul, hogy haver(ok)nak, ismerős(ök)nek szeretnénk átküldeni egy-egy nagyobb állományt. A probléma az az, hogy nagy fájlokról van szó de kicsi a feltöltési sebességünk ezért ha lehet szakíthassuk meg a töltést illetve ha elveszik 1 csomag akkor azt korrigálja automatikusan a gép. A következők szoktak felvetődni:

 • Email. Azonban ez elég macerás tud lenni, mert általában 2megákat lehet küldeni egy emailben. GMAILen ez a korlát felmegy 20megabájtra is, de még úgy sem az igazi, mert darabolni kell, amit ha mi is megtudunk csinálni, a fogadó félre is gondolnunk kell… Továbbá 1gb az 50 levél…
 • Aztán egyből felmerül a RapidShare, ahol azonban 100mb a korlát. (ingyenes verzióban) Nincs annyira benne a köztudatban, de felvetődhet a FájlPosta.hu is, ami szintén egy (ideiglenes) fájltároló oldal ahol már akár több gigát is feltölthetünk egyben. (de csak 1 napig tartják meg ezeket a gigabájtnál nagyobb állományokat) Ezekkel az a gond, hogy nincs hiba korrekció, és az idő korlát is gondot jelenthet.
 • Ehhez hasonló, ha az extránál regisztrálunk egy WEB tárhelyet. Amellett, hogy csak FTP-ként történő használat ütközik a szabályzattal nem nyújt előnyt az előzőekkel szemben, bár amíg nem veszik észre, addig fent marad a dolog. No de mikor fogják észrevenni? És továbbra sincs hibajavítás…
 • Végül felvetődhet még az MSN és a Skype. MSNnél ma már van “Megosztási mappa” is ami elvileg erre van kitalálva, azonban itt sem hibatűrő a dolog. A Skype-nál nincs ilyen Megosztási mappa, de legalább képes folytatni a megszakadt töltéseket, így már alternatívának számíthat.

No, akkor most nézzük azt, amiről ez az egész oldal is szól. 😉
A torrent eredetileg azért jött létre, hogy tehermentesítse az internetes csomópontokat (főleg szervereket), azzal hogy a letöltők is töltenek egymásnak. (Tehát nem a warezolásra teremtette, anno Bram Cohen. 😉 ) Azt tudjuk, hogy a torrent esetén (virtuálisan) sok-sok kis szeletre darabolódik a nagy fájl és ezek a szeletek lesznek a csere-bere tárgyai. Sőt olvashattuk, tapasztalhattuk, hogy ha valami hibásan érkezik le hozzánk (HASH hiba) akkor azt újra kéri a kliens és így nincs veszteség. Ezért hibatűrő a torrent.
Gondolkodjunk! Itt van egy protokoll, ami nagy fájlok továbbítására van kitalálva és hibatűrő is. Pont olyasmi, mint amit a címben is célul tűztünk ki. De hát trackerről szoktuk tölteni a dolgot többed magunkkal. Valószínűleg nem szeretnénk, ha mások is hozzájutnának a kérdéses Esküvői/szülinapi/stb videónkhoz és a másik fél nem biztos, hogy regisztrálva van… Pedig megoldható a dolog… DHT-val!
No, mi is ez az újabb betűszó? Ez a protokoll direkt arra lett kitalálva, hogy tracker nélkül is lehessen torrentezni. A PEERek  bolyokba tömörülnek és megosztják egymással az információt, hogy kinél milyen torrent fájl van. A nagy számok törvénye alapján, meg előbb utóbb meglelik egymást az egy torrentet töltők. Így már látjuk, hogy a torrent kiválóan megfelel a fenti kívánalmaknak.
Azért itt is van árnyoldala a dolgoknak: Minimum az egyikünknek aktívnak  kell lennie, máskülönben nem fog menni.


Most már “csak” a konkrétumok vannak hátra. Szokásomhoz híven pontokba szedem a teendőket:

 1. Tegyük meg az előkészületeket:
  • Másoljuk egy helyre az átküldendő fájlokat
  • Engedélyezzük a DHT-t. (Mindenkinél) CTRL+P-> BitTorrent Ez a protokoll teszi lehetővé, hogy tracker nélkül is működjön a dolog.
  • Minimum az egyik félnek aktívnak kell lennie. Ezt a Port teszttel ellenőrizhetjük. (CTRL+G-> Port tesztelése) Amennyiben passzívak vagyunk, váljunk aktívvá, mert máskülönben nem fog menni…
 2. Készítsük el a torrent fájlt:
  • A kliensben Fájl menü-> Torrent készítése. (CTRL+N)
  • A felbukkanó ablakban tallózzuk be a kívánt mappát vagy fájlt.
  • Trackernek ne legyen megadva semmi sem!
  • NE legyen bepipálva a privát torrent.
  • Kattintsunk az “Elkészítés, mentés mint…” gombra.
 3. Az elkészített torrent fájlt nyissuk meg a kliensünkkel, és amikor felugrik az ablak, hogy hova mentse a kliens tallózzuk be a fájlok jelenlegi helyét. Akkor van minden rendben, ha a kliens 100%-ig felismeri az állományokat.
 4. A kis torrentet küldjük el az ismerősünknek/ismerőseinknek emailben/MSN-en/Skype-on vagy bármilyen egyéb módon.
 5. Most várakozzunk kicsit. Ha 5percen belül nem találják meg egymást a kliensek akkor sajnos manuálisan kell beadnunk az IP címet.
  • Az IP címünk kiderítése egyszerű: Látogassunk el a whatismyip.comra. Itt egyből szemünkbe ötlik a dolog. Figyelem! Az említett oldal által kiírt IP címmel dolgozzunk tovább és ne egy 192.168.x.x címmel!
  • Derítsük ki, hogy melyik porton kommunikál a kliens. CTRL+G-> és itt a port tesztelésnél már látjuk is a port számot.
  • A fenti adatokat kell megadnunk a másik félnek és megkérni, hogy adjon hozzá minket a PEERek listájához. Ennek a menete:
   • A kliensben kattintson az illető az adott torrentre, és lent válassza a “PEER-ek” fület. Jobb klikk és PEER hozzáadása. A Felbukkanó ablakba kell beírni a kapott infókat a következő módon: Ip cím majd kettőspont és port szám. Példa: 82.131.245.170 az IP cím és 12345-ös a port szám-> 82.131.245.170:12345
 6. Kész! 🙂


Így első olvasatra bonyolultabb, mint bármelyik másik általam említett lehetőség. Azonban a cikkben minden hiba lehetőségre igyekeztem kitérni, tehát ez a “legrosszabb” eset forgatókönyve. Ugyanakkor egyből sokra fogjuk értékelni ezt a megoldást, ha 90%nál, hirtelen megszakad a töltés. 😉
Csak, hogy lássuk az időigényét is a dolgoknak íme egy táblázat: (A sebességek a FELtöltésünkre vonatkoznak!)

Adat mennyiség 128kbps 256kbps 512kbps 1024kbps
100MB 104 PERC 52 PERC 26 PERC 13 PERC
500MB 8,6 ÓRA 4,3 ÓRA 2,15 ÓRA 1 ÓRA
1000MB 17,2 ÓRA 8,6 ÓRA 4,3 ÓRA 2 ÓRA


A fenti időpontok ideális esetet feltételeznek. Tehát full sávszélességen töltünk (vagyis felülbíráltuk a sebesség kalauz korlátozását) és nem “pocsékoljuk” egyéb torrentekre a sávszélességet. Ezek a számadatok valószínűleg sokakat elriasztanak. Azonban ennek fényében fog majd értékesebben tűnni az, hogy a torrent kijavítja, ha hibázunk, és nem megy füstbe az addig feltöltött adatmennyiség.
Ugyanakkor bejön még egy alternatíva: DVDre kiír, majd postára felad. 😉 Azonban amilyen viccesnek hat, legalább olyan hatékony is!


Kiegészítő infók:

 • Természetesen mindenkinek lehet másfajta kliense, nem jelent semmilyen akadályt. Csak értelemszerűen, ott kicsit máshol/másképp lesznek a fent említett opciók.
 • Majd még kiderül mit kellene ideírnom. 😉